Írók a teraszon [ irok.terasz.hu ] Sakkportál [ sakk.terasz.hu ] Kertészeti portál [ www.kertpont.hu ] Gokart Magazin [ www.gokartmagazin.hu ]

Rómeó és Júlia
[ Új Színház ]
fotó Ajpek Orsi
 
Dátum: 2019. október 24. csütörtök    Mai névnap(ok): Salamon a - a - a
Varga Gábor - Desszert szerelem
Varga Gábor fiatal cukrász, a Gourmandia című nagy sikerű könyv szerzője második kötetéből, amelyet a Kossuth Kiadó jelentetett meg, bárki megtanulhat igazán finom édességeket készíteni. A precíz leírások és a fázisfotók megkönnyítik a munkát még azok számára is, akik eddig kevésbé voltak jártasak a kelt, az égetett vagy a kevert tészták világában.

Nyugodtan bízzuk magunkat Gáborra, kövessük receptjeit pontról pontra és így hamarosan mi is desszert-mesterekké válhatunk.
A pár évvel ezelőtt megjelent első könyvében még arról írt, hogy sok cukrászda van, de keveset tart közülük jónak, ezért fogott a könyv megírásába. Mára azonban változott a helyzet. Most megjelent könyvével, kedvenc receptjeivel és az évek alatt összegyűjtött tapasztalatainak az átadásával az otthon sütés népszerűsítése a célja.
„Cukrászként mindenkit arra biztatok, hogy kezdjen el otthon édességeket készíteni. Azt szeretném, ha minél többen kedvet kapnának ahhoz a fantasztikus és szerethető világhoz, amit számomra a süteménykészítés jelent. Hiszem, hogy a gasztronómia és ezen belül a cukrászmesterség is kiváló eszköz az önkifejezésre vagy az önfeledt időtöltésre. És talán az a legjobb, hogy ezzel az időtöltéssel örömet szerzel másoknak, miközben sikerélményed lesz és új ismereteket is szerezhetsz.”

 
Varga Gábor a tőle megszokott módon, most is nagyon sok energiát fektetett a receptek kidolgozásába, érthető, precíz leírásába. Az összetettebb receptek elkészítését fázisfotókon keresztül mutatja be, hogy a lehető leghatékonyabban tudja bárki használni a könyvet a konyhában. Csak tiszta, természetes alapanyagokkal dolgozik a receptekben, és arra biztat mindenkit, kövesse a példáját. Ha a margarint vajra cseréljük, a vaníliaaromát valódi vaníliarúdra és a növényi habokat valódi tejszínre, egészen elfeledett ízeket ismerhetünk meg.
A szerző megszívlelendő tanácsa: Az egyetlen szabály, hogy nincs szabály!
Azaz, az alapvető fogások, rutinok elsajátítása után az legyen az első dolgunk, hogy a saját ízlésünkre formáljuk, kombináljuk a recepteket, és újat alkossunk belőlük! Keressünk új ízeket, fedezzük fel az alapanyagokat. Kövessük a szezonalitást! Mindig olyan gyümölcsöket, fűszereket helyettesítsünk a receptekbe, amelyek frissen hozzáférhetők, éppen szezonjuk van. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, a konyhánk egy végtelen kísérlet helyszínévé válik, ahol ízlésünk és kedvünk szerint alakíthatunk minden fogást.

A gasztronómia mindenkié

Most jelent meg a Kossuth Kiadónál Desszert szerelem címmel a második receptkönyved. Mi az egyedisége, különlegessége, amivel szívesen ajánlod az olvasóknak és kiknek ajánlod?

A megbízhatósága, a precizitása, amit már tőlem megszokhattak, akik olvasták az első könyvem, vagy látogatják a desszert.eu-t. A fázisfotók, a pontosan leírt lépések, a hőfok, az idehaza is könnyedén elérhető alapanyagok mind azt célozzák, hogy biztosan sikerélménye legyen azoknak, akik elkészítik a recepteket. Egyaránt ajánlom háziasszonyoknak és szakembereknek is. A háziasszonyoknak azért, mert biztos mankó lehet a konyhában, a szakembereknek meg azért, mert kiváló ötleteket meríthetnek belőle.

Nem zavar, hogy esetleg más cukrászok büszkélkednek majd a receptjeiddel és a vásárlók őket fogják dicsérni, nem Téged?

A gasztronómia mindenkié, közösek az értékeink, és úgy helyes, ha ezeket és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással.

A háziasszonyokat hangsúlyozod. Eszerint édességeket csak a nők sütnek?

Főzni a férfiak is szívesen főznek, de a desszertkészítés annyira ingoványosabb talaj, hogy a férfiak többsége meg sem próbálkozik vele. A főzésnél, mint tudjuk, menet közben lehet korrigálni az ízeket, a sütésnél viszont csak a végén derül ki, hogy mit is alkottunk, és ezért nehezebben vállalkoznak rá még a hölgyek is. Nos, ezen szeretnék változtatni. Hiszen a desszert fontos része az étkezésnek, az utolsó akkordja, amely sokat tud rajta emelni, vagy éppen rontani. Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy hajdanán híres volt a magyar cukrászat, ezt ápolni kell, vagy talán újra felépíteni. Ezt célozza meg a könyv, hogy próbálkozzanak az olvasók és találják meg a sütésben is a szépséget, az alkotás örömét.

Az én generációm tagjai közül sokan ódákat zengenek a nagymamák és az édesanyák süteményeiről. A rohanó életmódnak, a félkész, mélyhűtött készítményeknek köszönhetjük, hogy a nagymama desszertek eltűntek az ünnepi asztalokról?

Részben az urbanizációnak, de annak is, hogy egyre kevesebb cukrot fogyasztunk, a zsiradékokkal másként bánunk, ami önmagában helyes, mert jóval mozgásszegényebb lett az életünk, és volt egy generáció, amely kiesett ebből a sütési gyakorlatból. Mindezek megtették a hatásukat. Látható – ha csak a GoodFood világkonyhába beleolvasunk –, hogy Magyarországon újra fel kell fedeznünk a gasztronómia gazdagságát, mert volt egy hosszú időszak, amikor nem ápoltuk ennek a hagyományait. Elfelejtettük, hogy a mindennapi étkezés is szerves része a kultúránknak, az életmódunknak és az eltelt néhány év igazolja, hogy van mit felfedeznünk, hogy megtaláljuk benne a szépséget, a változatosságot. A szakácsok, a séfek indították el ezt a folyamatot és a cukrászok kicsit lemaradtak ettől. Itt az idő, hogy mi is porondra lépjünk: az ételsor végét is meg kell reformálni.

Az étkezési kultúrában valóban tapasztalható már változás, de azt még nem igazán érzékelem, hogy a desszertre is odafigyelnének a családi ebédeken, vacsorákon. Sokkal inkább a könnyebb megoldást választják, és a cukrászdából viszik haza az édességet. Mitől remélhető, hogy ebben is megtörténik az áttörés?

Nem a cukrászdák kiváltása a cél, hanem az, hogy ismét divat legyen otthon sütni. Ezt pedig olyan könyvektől várhatjuk, mint a Desszert szerelem, mert ez rácáfol arra a tévhitre, hogy a desszertek elkészítése túlságosan bonyolult és időigényes. Sok olyan apró trükk van, amellyel percek alatt össze lehet állítani valami különlegességet szezonális alapanyagokból és ez mindig más ízű, mint amit a cukrászdában kaphatunk.

Az nem nehezíti az áttörést, hogy a hölgyek mindent megtesznek azért, hogy karcsúvá váljanak, vagy megőrizzék a karcsúságukat, és a cél érdekében elsődlegesen az édességről, a desszertről mondanak le? Igen, ezt a tendenciát nem szabad figyelmen kívül hagyni, de jó, ha a hölgyek tudják, hogy nem használok margarint, ételszínezőket, aromákat és a természetes alapanyagokra helyezem a hangsúlyt. És azok kevésbé hizlalóak?

Nem, de egészségesek és lemozoghatók. Az édesipari termékek sokkal több problémát okozhatnak, mint az otthon elkészített desszertek, de ha ezek is lelkiismeretfurdalással járnak, akkor a megoldás a mozgás, a kocogás és nem csak az önmegtartóztatás.

Te miként tudod megőrizni a karcsúságodat?

Nem az én érdemem, ez genetikai adottság.

A könyvedben milyen az aránya a gyorsan, mondjuk fél óra alatt elkészíthető desszerteknek és azoknak, amelyek ennél jóval időigényesebbek?

A kérdés kicsit félrevezető, mert ha azt írom, hogy az elkészítési idő 3 vagy 4 óra, az nem azt jelenti, hogy azzal 3-4 órányi teendőnk van. Lehet, hogy percek alatt összeállítjuk, több órán át pihentetjük, vagy sütjük, vagy több óra kell ahhoz, hogy kihűljön. Ezek a félreértések pontosan a rutin hiányából adódnak.

Honnan adódott az ötlet, hogy nemcsak szöveges leírással, hanem fázisfotókkal is irányt mutassál a sütéshez?

Amikor ezt alkalmazni kezdtem a desszert.eu-n, sem a külföldi séfirodalmat nem ismertem és angolul sem beszéltem, de úgy éreztem, ezzel még inkább kedvet csinálhatok másoknak. Azzal együtt, hogy a magyar nyelv nagyon gazdag, bármi kifejezhető vele, de a látvány, a fotó önmagáért beszél. Praktikus, célszerű és egyértelmű.

Miután elkalandoztál az újságírás felé, volt-e olyan pillanat, amikor úgy érezted, választanod kell a cukrászmesterség és az újságírás között?

Az újságírás inkább csak vágyakozás volt, amely a baráti köröm hatására alakult ki bennem, aztán valóság lett, de az élet kegyes volt hozzám és nem kellett a cukrászkodás vagy az újságírás mellett döntenem, hanem mindkettőt párhuzamosan tudom művelni. Sokat írok, publikálok, szerkesztek, és mellette főcsapásnak megmaradt a cukrászat, mert ebben tudom igazán a kreativitásomat megmutatni és kamatoztatni. Több étteremben, cukrászatban vagyok szaktanácsadó, kreatív cukrászséf, és a most indult Vinopolis étterem és borértékesítő lánc cukrászati vezetőjeként dolgozom.

Van-e különösen kedvelt saját desszerted?

Nem, ilyen nincs. Amikor rövid ideig bármixer voltam, ott tanultam meg: a profi szakembernek – legyen bár séf, bármixer, cukrász – felül kell emelkednie a saját ízlésén. Az a feladata, hogy harmóniákat, összhangokat, egyensúlyokat keressen és alakítson ki mások örömére. A könyveimben olvasható receptek ilyenek és szívesen ajánlom valamennyit.

László Ágnes

 
A szerző:

Varga Gábor harmincéves, cukrász, gasztronómiai szakújságíró.
A családban a bátyja volt az első vendéglátós, aki cukrász és Gábor az ő nyomdokait követte. A szakmunkásiskola elvégzése után gyakorlatát a Corinthia Hotel Aquincum Hotelben töltötte. Ezután Budapest legjobb cukrászataiban – Budavári Ruszwurm, Budavári Korona Kávéház, Béke Szálló, és sok más cukrászműhelyben – dolgozott. Közben leérettségizett, megszerezte az újságírói képesítését, kipróbálta magát az italgasztronómiában, és 2005-ben első helyezést ért el az Első Magyar MBU-Skyy vodka gyorsasági shot versenyen White Kokolate nevű kreációjával.
Desszert.eu címen, 2007-ben saját internetes, cukrászgasztronómiai portált indított, amely idővel népszerű, általános gasztronómiai weboldallá fejlődött, és 2008-ban elnyerte a Magyar Internet Média és Web Díj első helyezését, és 2012 májusától már angol nyelvű változata is olvasható.
2010-ben Gourmandia címmel jelent meg saját receptkönyve. Televíziós gasztronómiai műsorok állandó szereplője és főiskolai tanulmányait folytatja.

2012-10-01 19:02:00
Cikk nyomtat?a Cikk elk?d?e e-mailbe Hozz?z?? a cikkhez
 
Előadóművézet Sajtóanyagok
Irodalom Könyvsarok
Képzőművészet Kiadváyok
Filmművészet Fesztiválok
Tásadalom Ráday utca
Programajáló Pécs 2010
Pályázatok Enciklopédia
Paul Lendvainak
Lieber Paul, kedves Pali, Isten éltessen bis hundertzwanzig derűben, egészségben a számodra kedves és fontos személyek nyújtotta gute Gesellschaftban. (Lipovecz Ivántól)
[ Archívum ]
[ Keresés ]
Hofi Best Of

X. BÁBU Fesztivál

Bach-versenyművek a Capella Savariától

Emlékezzünk együtt Kara Tündére!

Vitáktól zajos forró fesztivált zárt Velence

Jubilál a Szebeni Műhely

70 éves a bábjátszás Békéscsabán

Magyar nap a Velencei Filmfesztiválon

Születésnapi levél - Paul Lendvainak

A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film

2019 augusztus 20-i kitüntetések

Halasi Imre a Barlangszínházban rendez

Születésnapi levél - Fekete Péternek

Pataki András - A mű örök mementó

Az idei trieszti Sci+Fi filmfesztiválon minden elképzelhető

Füst a szemben

A 88. utca fogjai

A revizor

Mégis, kinek az élete

Romlás

Kaukázusi krétakör

A szecsuáni jó ember

Vihar

Dogville

Szép nyári nap

Ördögök

Hű, de messze van Petuski!

Nyári kalandok

Csákányi - Kulka

Idill

ISMERI?
[ Ki kicsoda játék ]
275 portré
cikkek
galéria
Keresés
Terasz 2002-2006
Terasz 2001-2002
 
 
 
 
Film
Adatbázisok - Amatőr - Digitális film - Filmek időrendi sorrendben - Filmek kategóriák szerint - Filmfesztiválok és díjak - Filmkészítés, filmforgalmazás - Független film - Klasszikus filmek, filmklasszikusok - Média - Mozik, moziműsor - Multimédia - Oktatás, filmtörténet - Online vásárlás - Rendezők - Szervezetek - Színészek, színésznők - Toplisták, filmelőzetesek - TV-csatornák, videotékák

Fotózás
A nap fotója - Analóg fényképezőgépek - Boltok, használtcikkek, szolgáltatások - Digitális Fényképezőgépek - Elmélet - Hírek - Múzeumok, kiállítások - Nyomtatók - Online galériák, portfoliók - Pályázatok - Szkenner - Tartozékok - Témák, zsánerek - Weblapok, magazinok

  Irodalom
A századforduló irodalma - Antik irodalom - Antikváriumok - Barokk - Bevezető - Érettségi tételek gyűjteménye - Felvilágosodás - Gyermek- és ifjúsági irodalom - Irodalmi újságok és folyóiratok - Irodalmidi díjak, egyesületek, szervezetek - Irodalomtörténet és irodalomtudomány - Klasszicizmus - Kortárs magyar irodalom - Kortárs világirodalom - Könyvesboltok - Könyvkiadók - Könyvtárak - Középkor - Nemzetek irodalma - Realizmus - Reneszánsz - Romantika - Szimbolizmus - Szórakoztató irodalom - Tematikus gyűjtemények - XX. századi magyar irodalom - XX. századi világirodalom

Művészet, építészet
Alkotások - Alkotók - Dokumentumok - Gyűjtemények - Információk - Kiadványok - Korok, stílusok - Technikák - Üzlet

  Színház
Budapesti színházak - Határon túli magyar színházak - Mozgás- és Táncszínházak - Színészek weboldalai - Színházi oldalak - Vidéki színházak

Tánc
Elmélet, szakirodalom - Előadások, táborok, fesztiválok - Koreográfusok, vezetők - Külföldi táncos oldalak - Magyar táncoldalak - Tánc csoportok, együttesek, társulatok - Tánc fajták - Táncházak - Tánckellékek, jelmezkölcsönzés, tervezők - Táncművészeti folyóiratok - Táncoktatás - Táncos filmek - Táncos képviseletek - Táncosok, tánctanárok - Táncpartner kereső - Táncversenyek, ranglisták

Zene
Dalszövegek - Filmzene - Komolyzene - Koncertek - Könnyűzene - Lemezforgalmazás - Mp3 - Népzene - Slágerlisták - Zenei média

 
 
  © 2006 - Terasz Kiadó Kft. [ Impresszum ] [ Médiaajánlat ]