Dátum: 2019. október 20. vasárnap    Mai névnap(ok): Vendel


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER

GUNDEL Szakácskönyv
A minap mutatták be a Gundel Étteremben az új Gundel szakácskönyvet. A Kossuth Kiadó gondozásában, a BBC GoodFood magazin szoros együttműködésével és ajánlásával készült új könyv 70 receptet tartalmaz, melyek törzsét az eredeti, 1937-es szakácskönyv ma is helytálló, csak a legminimálisabban aktualizált receptúrái adják. Az előszót az étteremhez sok szálon kötődő Habsburg György írta.
GUNDEL Szakácskönyv

Klasszikus receptek és az új korszak fogásai

„Nem is úgy érzem magam, mint egy vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul,

hanem mint vendéglátó magyar házigazda,

akinek a házát megtisztelték vendégei látogatásukkal.”

Gundel Károly

 
A Gundel dinasztia története egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító kortársai olyan nagy, a vendéglátást ma is meghatározó személyiségek voltak, mint Sacher, Ritz, Escoffier. Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal.

Gundel Károly első szakácskönyve 1937-ben - először csak német nyelven - látta meg a napvilágot Kis Magyar szakácskönyv címmel, elindítva egy új korszakot a magyar gasztronómiában. Ennek a műnek az átdolgozott verziója a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb nyelven megjelent receptgyűjteménye, első kiadása óta több mint negyven utánnyomást ért meg, és 2,5 millió példányban szolgálta a magyar konyha főzni vágyó szerelmeseit.

 
A legutóbbi Gundel szakácskönyv (Új Magyar Szakácskönyv) is már több mint 10 éve készült, így Merczi Gábor, a Gundel executive séfje csokorba rendezte a legikonikusabb, az étteremben ma is felszolgált fogások eredeti receptjeit és a napjainkat jellemző fogásokat. Az új szakácskönyvvel célunk, hogy hűen bemutassuk, hogyan őrizzük Gundel Károly örökségét születésének 130. évfordulóján, 2013-ban.
Ebben a szakácskönyvben a hagyományos Gundel fogások mellett az új kor innovációi is helyet kaptak: 70 receptet adunk közre, amelyek méltán reprezentálják mindazt, amiről az étterem a mai napig szól. Jelesül: a Gundel nem luxus. A Gundel minőség.

 
Gundel szakácskönyv csapata
 
A nemzetközileg híressé vált Gundel-fogások jobbára a tradicionális magyar konyha finomított, a Gundel-ízvilág jegyében átfogalmazott fogásai. Jó példa erre a borjúborda Gundel-módra, amelynek kreálása során a gasztronómus – mint azt maga Gundel Károly feljegyezte – hónapokon át kísérletezgetett séfjeivel, hogy meghatározza a friss erdei gomba és a paprika arányát.
Hasonlóan jó példa a balatoni fogas Gundel-módra, amely jellemző példája Gundel művészetének. Születésekor Európa nem nagyon ismerte a panírozás fogalmát. Gundel felismerte az elkészítési módszer gasztronómiai értékét és élen járt a Törökországból érkező újítás magyarországi bevezetésében. Az 1900-as évek elején kezdett elterjedni a friss balatoni fogas aranysárgára sütve vajas parajjal szervírozva. Ez a fogás a mai napig vendégeink egyik kedvence.

„A mi célunk - az étteremmel közösen - az volt, hogy egy reprezentatív könyvvel megmutassuk, a régi irány mellett valami új is alakulóban van a Gundelben. És hogy mind a kettő hazavihető, szerethető, kipróbálható… Szerintem a Gundel olyan nemzeti kincs, ha tetszik, ikon, amiért közösen kellene tennünk, hogy fennmaradjon, és ha elégedetlenek vagyunk a teljesítményével, akkor a lehetséges eszközökkel támogatni, hogy javuljon, és valóban ott legyen az élvonalban. Tetszik, nem tetszik, a világban alighanem még mindig az egyik legismertebb turisztikai hívó szó Magyarországgal kapcsolatban a Gundel brand…
Ez egy olyan szakácskönyv, amiből gyakorlatilag minden ételt el lehet készíteni otthoni körülmények között is, de az első számú célja mégis inkább az, hogy az étterem marketing eszköze lehessen. Vagyis legyen otthon a könyvespolcon egy darabka Gundel.”

Ördögh Bálint, a BBC GoodFood főszerkesztője, az új Gundel szakácskönyv produkciós vezetője.
(Részletek a Dining Guide által készített interjúból.)

 
Hírességek, akik az utóbbi évtizedekben megfordultak a Gundelben

II. Albert monacói herceg ● Angelina Jolie és Brad Pitt ● Ban Ki-moon ● Habsburg Ottó, a Luxemburgi Nagyherceg ● Hillary Rodham Clinton ● Id. George Bush ● II. Erzsébet angol királynő és Fülöp edinburgh-i herceg ● Madonna Louise Ciccone (Madonna) ● Michael Ryan Flatley ● Michael Schumacher ● Michel Platini ● Placido Domingo ●
Sir Roger Moore ● Rubens Gonçalves Barrichello ● Sir Andrew Lloyd Webber ● Sir Georg Solti ● Soros György ● Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin és valamennyi magyar köztársasági elnök és miniszterelnök, és még sokan mások.

 
A Gundel október 20-tól induló őszi-téli étlapján 20 olyan étel is helyet kapott, amely az új Gundel Szakácskönyv hasábjain is megjelenik, így Gundel Károly ételei egyszerre kerülhetnek az otthonokban és az étteremben az asztalokra. Aki inspirációra vágyik, vagy szívesen megkóstolná, hogy milyen egy-egy fogás a recept születésének helyén, ezt is megteheti.

 
A Kossuth Kiadó gondozásában, a BBC GoodFood magazin szoros együttműködésével és ajánlásával készült új könyv 70 receptet tartalmaz, melyek törzsét az eredeti, 1937-es szakácskönyv ma is helytálló, csak a legminimálisabban aktualizált receptúrái adják. Az előszót az étteremhez sok szálon kötődő Habsburg György írta, a könyv oldalain bemutatásra kerül a Gundel története és elismerései, az étteremben megfordult híres vendégek sora, az executive chef és a vezető sommelier portréja. A könyv fotóit Pintér Árpád (Pixeltaster) készítette.
A könyv november második hetében jelenik meg magyar és angol nyelven.

[Szóda-Kis Zsófia (marketing és PR menedzser)]

Cikk nyomtatása

Küldje el a cikket ismerősének!
 
feladó neve:    
feladó e-mail címe:    
címzett neve:    
címzett e-mail címe:  
 
Születésnapi levél
Paul Lendvainak
Lieber Paul, kedves Pali, Isten éltessen bis hundertzwanzig derűben, egészségben a számodra kedves és fontos személyek nyújtotta gute Gesellschaftban. (Lipovecz Ivántól)
Archívum
Legfrissebb cikkeink
X. BÁBU Fesztivál

Bach-versenyművek a Capella Savariától

Emlékezzünk együtt Kara Tündére!

Vitáktól zajos forró fesztivált zárt Velence

Jubilál a Szebeni Műhely

70 éves a bábjátszás Békéscsabán

Magyar nap a Velencei Filmfesztiválon

Születésnapi levél - Paul Lendvainak

A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film

2019 augusztus 20-i kitüntetések

Sajtószemle
Enciklopédia
További cikkek a kertpont.hu portálon
A sokarcú fagyöngy
Szerves talajtakarók
A póréhagyma
Agavék
A vizitorma
A csontritkulásról
Webtechnológia
Technológiák, fejlesztési megoldások, referenciák a Terasz.hu - tól
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu