Rózsa Pál 6X
A Nádor teremben köszöntik 60. születésnapján Rózsa Pál (fotó) zeneszerzőt legújabb darabjainak bemutatásával fiatal tehetséges művésztársai. Március 18-án a zenészek mellett Parti Nagy Lajos és verseinek szavai is szerepelnek.

Előjáték egy elképzelt némafilmhez az egyik új darab és a hosszú című Dalok, falfirkák és grafitneszek - szólókantáta Parti Nagy Lajos verseinek szavaival a másik újdonság a szombati koncerten. De hallhatja a közönség Rózsa Pál Változatok egy népszerű dalra, és a Vonós kvintett - 4 újabb Révész Ákos-festmény nyomán című műveket is.

Nincs is annál nagyobb elismerés, mint amikor munkájával dicsérik a napot - jelen esetben saját szerzeményeivel köszöntik születésnapján a zeneszerzőt. És ráadásul a nagyszerű zenészek mellett a kiváló költő, Parti Nagy Lajos is szerepet kap az ünneplésben.

12 évesen hegedűvel
 
47 évesen zongorával
 

Rózsa Pál 1946. március 14-én született Szombathelyen. Hatéves korában kezdett zenét tanulni, nyolc évig hegedült. Aztán érdeklődése a természettudományok felé fordult, Moszkvában vegyészmérnökként végzett 1970-ben. Az iparban és a külkereskedelemben dolgozott, majd a Zeneműkiadó reklám- és propaganda ügyintézője és korrektora, 1986-tól pedig szabadfoglalkozású zeneszerző.
Zeneszerzést magán úton, Szokolay Sándor és Durkó Zsolt irányításával tanult. Első sikere, hogy 1982-ben megnyert egy dániai illetve venezuelai pályázatot. Összesen tizenhét alkalommal ért el 1., 2. vagy 3. helyezést, két alkalommal pedig különdíjat kapott.
A kezdeti egy-két darab, amit évente írt szélsebesen évi 10-20 műre duzzadt. Termékenységét öt opera, számos zenekari mű, kamaraművek, szólóhangszerekre írott darabok, dalok egy vagy több hangszer kíséretével, kórusok, egyházzenei kompozíciók jelzik. Az utóbbi évek kedvenc hangszercsoportja a fúvósok, műfaja a fúvós kamarazene, és a fűvószenekar.

Rózsa Pál 60. születésnapjára rendezett szerzői estjén fellép Szappanos Edit (ének), Oláh Vilmos (hegedű, brácsa), Tuza Boglárka (brácsa), Paláncz Antónia (gordonka, zongora), Sturcz András (gordonka), Boldoghy Kummert Péter (gordonka, nagybőgő, zongora), Götz Nándor (szoprán szaxofon), Sturcz Vonósnégyes
Közreműködik: Parti Nagy Lajos (próza)
Bevezetőt mond: Hollós Máté
[ Szikszay Szilvia ] 2006-03-16 00:02:00