Tárlatbúvár
Azt, hogy milyen kiállítás nyílott nemrég a Műcsarnokban, vagy a Szépművészeti Múzeumban, szinte mindenki tudja, no de hogy Miskolon a Rákóczi-házban, vagy a Debreceni Egyetem Aula Galériájában? Mit is keresnek Dombovári Tibor búvárfotói egy képzőművészeti galériában, és egy nemzetközi mail art kiállítás a közgazdasági egyetemen?
Dombóvári Tibor: Az én tengerem című fotókiállítása a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum Rákóczi-házában 2006. január – 2006. február

 

Bizonyára jól döntött Dombóvári Tibor, amikor elhatározta, hogy a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeumban rendez kiállítást. Helyszínül ráadásul nem a Galéria fotókiállításokhoz „szoktatott” kamaratermét kérte, hanem az egyik emeleti nagyteremben rendezte be Az én tengerem című tárlatot: fotókiállításon soha még ennyi ember nem gyűlt össze Miskolcon (párdon, a kettőspont után odakívánkozik: mióta az eszem tudom). Hozzávetőleg háromszáz, vagy tán még attól is több ember gondolta úgy, hogy a megnyitó eseményre kíváncsi. A tér befogadóképességének köszönhetően a rendezvény éppen a megfelelő zsúfoltság érzését keltette. A tömeg tehát: telitalálat.

 
Bizonyára jól döntött Dombóvári Tibor, amiért ezt a kiállítást nem valamelyik nagyáruház Gazdaságos Galériájában, vagy egy reprezentatív autószalonban, netán egy szálloda halljában rendezte meg, még ha a képsorozat ezekben a terekben is tisztességgel megállná a helyét. Sokakban felmerülhet, hogy akármennyire is tetszetősek ezek a képek, nem a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum nagytermében az igazi helyük. Talán igazuk lehet abban, hogy nem feltétlenül áll jól ezeknek a képeknek az a mesterkélten köréjük kerített „művészi” attitűd, amire önismétlő megfogalmazásaival minduntalan próbál ráerősíteni megnyitó szövegében dr. Papp Gábor, a National Geographic főszerkesztője: művészi színvonalon megfotózott képekről beszélni a Miskolci Galériában olyan, mint egy Túró Rudi Múzeumban a kaukázusi kefirt méltatni. Beél Flóra asszony örülne a szép-felszínes asszociációknak, de alapjában véve hely-telennek gondolhatja a döntést: a kefir is lehet művészi, de ezúttal nem kefirgalériában vagyunk.

 

Bizonyára jól döntött Dombóvári Tibor, amikor a National Geographic főszerkesztőjét kérte fel kiállításának megnyitására – talán nem ünneprontás azt feltételezni, hogy a degeszre tömött nagyterem látványáért ő is felelőssé tehető. A főszerkesztő finoman szólva is a bizonyítványt magyarázza, a művésziességet – a feszengő tömegen látni – már az unalomig hangsúlyozza. Mellőzhető lenne ez, hiszen jó képekről van szó. Idevaló képekről is. Nem vagyok ugyan járatos a búvárfotózás szakmájában (sem), nem tudom megítélni, igaza van-e a főszerkesztőnek akkor, amikor folyton a búvárfotózás csúcsát említi. Folyton azt bizonygatja: higgyék el, amit látnak, az az egyik legjobb búvárfotós képsorozata. Jóvanna, elhiszem.
Hangulatosan performansz ízű, hogy az alkotó búvárruhában jelenik meg, s hogy a megnyitó szöveg elhangzása alatt a lélegeztető cső végig a szájában áll. Sebeők János kifejezését kölcsönvéve elmondható, hogy ez egy "könnyűbulvár" akció volt. Többen az alkotó átlagon felüli pocakjára tesznek megjegyzést, viccesen Archimédesz törvényét emlegetik. Nahát, macis, de jól áll neki. Istenem, ezek a rosszmájú, ingyenborleső kiállítás-látogatók.
Egy-egy beszélgetésbe belehallgatva azt tapasztaltam, sokakat elriasztott, hogy néhány nagyobb kép keretben található, ezek igénytelen anyaguk (kopogós műanyag) és harsány színük miatt (mindegyik más színű, citromsárgától a tulipirosig, fügezöldtől a kisdoboskékig van itt minden) gondoskodnak a vásári (párdon: búcsúi) hangulatról. Ez a minden fotós népboltban kapható, előre gyártott poszterkeret azt üzeni, kérdezd meg mennyibe kerülök, mert a tiéd is lehetek. Nem tudom, viszik-e a képeket, mint a medvecukrot, de az alkotó állítólag csak ezekből a képekből él. Éljen belőlük, megérdemli.

Szabadság – Utazás nemzetközi mail art kiállítás Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara, Aula Galéria 2005. december – 2006 január

Egri Mátyás mail art
 

Végre Debrecenben is lesznek már tradíciói a küldeményművészeti kiállításoknak: idén ősszel már a második mail art kiállítás lesz látható az Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Aula Galériájában. Az Egyetem a Spanyolnátha művészeti hálóteremmel (www.spanyolnatha.hu) és a Magyar Elektrográfiai Társasággal rendez majd közös nemzetközi mail art kiállítást R_evolució címmel. A Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjtemény tevékenységének köszönhetően Miskolcot az első, Szabadság – Utazás című debreceni mail art kiállítás megrendezéséig joggal nevezhettük az észak-kelet magyarországi régió mail art végvárának. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a küldeményművészetről ebben a régióban annyit lehetett tudni, amennyit a Marcelland tudatni engedett: hisz gyűjteményéből rendeztek mail art kiállításokat Miskolcon, Tiszaújvárosban és Mezőkövesden. S köztudott, hogy a magyar küldeményművészetre a millennium esztendejében a Marcelland tette fel a koronát azzal, hogy a Városi Sportközpontjában rendezett Aranycsarnok karácsonyi vásár különtermébe installált nemzetközi tárlat megnyitójára a világon első alkalommal a Magyar Posta (e sorok írójának) kézbesített postacsomagként élő embert.

Láng Eszter Solute XVII
 

Jó választás a Szabadság / Utazás téma egy a hagyományteremtés szándékával életre hívott mail art tárlatnak: alkotóknak, rendezőknek kellő szabadságot adnak e hívó szavak. A küldeményművészet, jellegénél fogva, a legtöbb helyen nem válogatós: a világban általánosan elfogadott mail art etika szerint nincs előválogató szakmai zsűri, legfeljebb a legjobb alkotások készítőit jutalmazni kívánó – jobb esetben szakmai – díjzsűri áll össze, hogy a nagy mail-katyvaszban felmutatható legyen valamiféle irányadó érték – az alkotók és a nagyközönség számára. Persze sok veszélyt rejthet magában, hogy minden a falakra – jelen esetben a levegőbe lógatva is – kerül, hiszen amatőrök és profik békés egymás mellett élését kell a rendezőnek megteremtenie. Talán egyetlen más műfaj sem viseli el látványos torziók nélkül könnyűszerrel ezt a keverést-habarást. A mail artnak azonban jól áll, ha nem tompítják e keveredésből is adódó harsogását – ám ennek felerősítése azonban sokat árthat (art-hat) neki: ha van olyan, akkor szétaprózza a közös gondolatot. Márpedig a mail art kiállítások szinte kivétel nélkül tematikusak, egy előre meghatározott témával, hívó szóval invitálják a világ számos országában élő művészetet. Debrecenben hazánkon kívül képviselte magát Szlovákia, Románia, Franciaroszág, Németország, Uruguay, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Belgium.

Zsubori Ervin mail art
 

A szervező-kurátor a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének vezetője, Láng Eszter – aki maga is foglalkozik képzőművészettel – jó érzékkel nyúlt a művekhez: helyesen ítélte meg, hogy mely műveket kell bekeretezve kiállítania és melyeket kell egy kötélre felcsipeszelve szerepeltetnie. Az előbbiek műtárgy-jellegére hatásosan ráerősít a visszafogott, elegáns keret, az utóbbiak a levegőbe beszélve üzenik a lehető legtöbbet. Ám nem olyan egyszerű, hogy amelyik kétdimenziós (egyoldalas) mű, az majd az üveglap alá kerül, és amelyik háromdimenziós (pl. a boríték hátlapjára készült a mű „folytatása”), annak automatikusan a hintázás, a körüljárhatóság adhatja meg a legteljesebb értelmét. A rendező a munka során „beáldozhat” olyan műveket, melyek hátoldalán is kitűnő műalkotások szerepelnek, és felcsipeszelhet olyanokat, melyek műtárgy-jellegére az üveglapok ráerősíthettek volna. A hívó szavakat különböző nyomhagyó eszközökkel képpé varázsoló mail artosok műveiből egy rutinos kiállítás-rendező rövid idő alatt számos különböző történetet tud kép-írni, és az általa választott egyik lehetséges történet részleteit a színek, hangulatok gondolatritmusával tisztességesen ki tudja dolgozni. Láng Eszterről elmondható, hogy érti és újra tudja teremteni a rendet, felfedezi a korábban soha nem volt közöset egy elektrografikus és egy fotóművész ars poeticája között. E tárlatnak kimondottan jól áll, hogy a kiállítótér nem galériaként szolgál, bár az alkalmi paraván-rendszer minden bizonnyal nem most vizsgázik első alkalommal a kari aulában ill. aurában. Kíváncsian várjuk az őszi tárlatot!

Kiállítók: Bobovská Zuzana - Slovakia, Balázs Brigitta - HU, Berecz András - HU, Berjac - France, Bitka Pawel - Poland, Budaházi Tibor - HU, C. Boyer Daniel - USA, Chirilă Diana - RO, Craciun Barbu Florin - RO, Craciun Gheorghe - RO, Craciun Judit - RO, Della Vedona Michel - France, Djukić Emina - Slovenia, Egri Mátyás - HU, Fleiss Dorothea - D, Franck Yannick - Belgium, Gábor Áron - HU, Gábor József - HU, Găina Dorel - RO, Gál Barbara - HU, Galántai György - HU, Gubis Mihály - HU, Jámbor Zsófia - HU, Jukic Dragan - D, Kántor József - HU, Korcsmár Eszter - HU, König Péter - HU, La Mattina Torquato - Italia, Labancz-Cismaşiu Ágnes - RO, Láng Eszter - HU, László János - HU, Lődör DÁniel - HU, Lux Antal - D, Millesime/Sinepress - HU, Mira - RO, Németh Attila - HU, Olasz Attila - HU, Padin Clemente - Uruguay, Papp Lajos - HU, Pósán Balázs - HU, Rădulescu Alexandru - RO, Repászki Béla - HU, Repászki Ferenc - HU, Ro¶ciecha Agata - Poland, Sipos Loránd - HU, Sós Evelin - HU, StraDA DA Ravenna G. - Italia, Stroe Krisztián - HU, Szabó Ilona - HU, Szép Katalin - HU, Szirányi István - HU, Taskovics Éva - HU, Tuzson-Berczeli Péter - HU, Valkó László - HU, Varga Petra - HU, Vasile Carmen - RO, Vass Tibor - HU, Vermeulen Guido - Belgium, Zenon Miguel Jimenez - Espagne, Zsubori Ervin - HU

[ Vass Tibor ] 2006-02-25 16:42:00