1956-OS RENDEZVÉNYEK NÉMETORSZÁGBAN
MÁR MOST TELI AZ ŐSZI NAPTÁR
A berlini Magyar Nagykövetség és a Collegium Hungaricum két német szervezettel, a potsdami Kortörténeti Kutatóintézettel (ZZF) és a szövetségi Pártállami Diktatúra Korszakát Feldolgozó Alapítvánnyal (Stiftung Aufarbeitung) közösen tartott tájékoztatót 2006. január 19-én berlini nagykövetségünkön a sajtó és az érdeklődő németországi partnerintézmények képviselőinek.
 
Dr. Peisch Sándor nagykövet bevezetőjében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának magyarországi és külföldi jelentőségét hangsúlyozta. Ezt követõen Dr. Méhes Márton (Collegium Hungaricum) a már ismert németországi évfordulós rendezvény-terveket ismertette, majd Dr. Hans-Hermann Hertle (ZZF) és Dr. Ulrich Mählert (Stiftung Aufarbeitung) egy Berlinben szervezendő nemzetközi konferenciáról és az alapítvány magyar kortörténeti kiadványáról szóltak.
Végül Dr. Masát András (Collegium Hungaricum) hívta fel a figyelmet arra, hogy az 56-os rendezvények és megemlékezések állnak majd az Ungarischer Akzent c. németországi magyar kulturális évad őszi idõszakának középpontjában.

 
Németországban ez volt az első széles körű információs fórum, amelyen az újságírók és az érintett intézmények, egyesületek és szervezetek vezetői megismerkedhettek az ötvenedik évfordulóra meghirdetett magyar tervekkel és a németországi projektekkel.
Igen örvendetes tény, hogy már jelenleg is számos német egyetem, kutatóintézet, emlékhely, német-magyar társaság vagy más, a közelmúltat kutató intézet jelezte saját elhatározásából, hogy konferenciákat, megemlékezéseket, kortanú-beszélgetéseket, filmsorozatot vagy kiállítást tervez 2006 őszére Münchentől Hamburgig, Drezdától Brémáig és Berlintől Frankfurtig a Szövetségi Köztársaság szinte minden szegletében. A magyar nagykövetség, a főkonzulátusok, a berlini és a stuttgarti kulturális intézet és a németországi magyar szervezetek készséggel állnak a helyi intézmények rendelkezésére: Így az együttmûködésben vagy önállóan, de mindenképpen német-magyar dialógusban megrendezendõ programjaik már a jelenlegi állás szerint is megtöltik az őszi rendezvényi naptárt.

A németországi 1956-os programokat - számos kiegészítő háttéranyag, kép, dokumentum, táblázat, publikáció és bibliográfia - kíséretében a ZZF, a Stiftung Aufarbeitung és a Collegium Hungaricum által üzemeltetett, külön erre a célra létesített internetes oldalon mától bárki megtekintheti: www.ungarn1956.de Az oldal tartalmát folyamatosan bővítik és aktualizálják az intézetek munkatársai.

/Méhes Márton (Collegium Hungaricum Berlin)/

Fotó (Jens Schöne/Stiftung Aufarbeitung):
A sajtótájékoztató pódiumának résztvevõi (balról-jobbra):

Dr. Szabó Pál sajtóattasé, Berlini Magyar Nagykövetség
Dr. Méhes Márton igazgatóhelyettes, CH Berlin
Dr. Masát András igazgató, CH Berlin
Dr. Peisch Sándor nagykövet
Dr. Hans-Hermann Hertle, ZZF
Dr. Ulrich Mählert, Stiftung Aufarbeitung

2006-01-23 02:58:00