Alternatív Thália Projekt 2006. január 16-30
Thália Színház
2006. januárjában egy új projektet indít a Thália Színház, ahol 1998 óta megjelentek már a határon túli színházak, rendszeresen vendégszerepelnek a vidéki színházak és sok külföldi színház előadásának is otthont adtak. Nem kaptak azonban lehetőséget eddig az alternatív színházak arra, hogy felléphessenek a belváros szívében, egy „igazi” jól felszerelt színházban.
Budapesten közel száz alternatív, illetve független társulat működik; előadásaik szerves és elidegeníthetetlen részét képezik a főváros színházi kínálatának. Ezek az előadások többnyire kis játszóhelyeken, rétegközönség előtt, viszonylag kevés alkalommal kerülnek színre.
Az együttesek egy része saját kisszínházában vagy állandó játszóhelyén mutatja be repertoárját, másoknak – a többségnek – minden produkciójukhoz meg kell találniuk azt a partnert, amely néhány előadásra befogadja őket. A színházi életnek ebben a szektorában nagyon sok olyan érték születik, amely tényleges alternatívát kínál e művészeti ág szüntelen változásában, ugyanakkor szélesebb közönségréteg érdeklődésére is számot tarthat.

 
Ebből a felismerésből kiindulva a Thália Színház módot ad arra, hogy – most először – 2006. január 16-30. között fővárosi alternatív és független együttesek együttesen mutatkozhassanak be a szakma és a nagyközönség előtt. Tizenhét, több éve sikeresen működő társulat él azzal a felkínált lehetőséggel, hogy kilépve saját játszási közegéből, a Thália három színpadának valamelyikén, professzionális körülmények között mutassa be egyik, maga által választott produkcióját.

Gergye Krisztián és Társulata
 
Az Alternatív Thália Projekt nem fesztivál, és nem a szakterület egészéről képet nyújtó találkozó. Hiszen a független színházaknak van előzetes válogatás alapján szerveződő fesztiválja, az alternatívok körébe sorolt színházfajták egyike-másika – nevelési társulatok, gyerek-és bábszínházak stb. – szintén rendez önálló szakmai találkozót, az állandó színházhelyiséggel rendelkező együttesek ugyanúgy működnek, mint a főváros más, struktúrán belüli teátruma, ezeket tehát nem érdemes kimozdítani helyükről, akárcsak azokat az üzleti és magánszínházakat, amelyek a főváros egy vagy több kerületének színházi ellátását vállalják hivatásukul.

TranzDanz
 
A Projekt tehát a fentieken kívül mindenkinek, de elsősorban azoknak kínál fellépési lehetőséget, akik a Fővárosi Önkormányzat Színházi Alapjának pályázatán az elmúlt három évben rendszeresen kaptak támogatást, ám a kelleténél ritkábban és/vagy esetlegesebben jutnak színpadhoz. Ezúttal a Tháliában minden, ami a profi színházban rendelkezésükre áll, őket szolgálja, hogy művészetük maximálisan érvényre juthasson.
A közönség e bő tíz nap alatt érzékletes képet kaphat az alternatív és független színház sokszínűségéről, műfaji és stiláris gazdagságáról. Egyben arról is, hogy ezek a megmérettetést vállaló prózai, tánc, mozgásszínházi s egyéb együttesek miként tágítják választott műfajuk határait s újítják meg a színházművészet megszokott kifejezőeszközeit.

Szabó Réka D.C.
 
Bízunk benne, hogy a Fővárosi Önkormányzat segítségével létrejött Alternatív Thália Projekt a résztvevők, a színházi szakma, az alternatív és független színházakat támogató fenntartók, szponzorok és kurátorok, de mindenekelőtt az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt magas színvonalú, élményadó és hasznos kezdeményezésnek bizonyul, amelyet a következő években folyatni érdemes, s ezáltal az a Thália Színház befogadói programjának szerves részévé válik.

Ennek reményében kívánunk sok sikert a fellépőknek, és tartalmas művészi élményt a nézőknek!

/Nánay István/

Andaxínház
 
A Színház című folyóirattal együttműködve, minden előadásról kritika fog születni amelyekből egy kiadvány készül, mely tartalmazni fogja a fesztivál ideje alatt készülő közönségfelmérés eredményeit is.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Pro Cultura Urbis Alapítvány által felajánlott támogatás hozzájárul ahhoz, hogy minden előadásról 4 kamerás felvétel készülhessen, ezen felvételek összességéből pedig egy, a Projektről teljes képet adó anyag DVD formátumban, melyet archivál az OSZMI, valamint amelyből minden fellépő társulat kap, minden magyarországi színházvezető, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is kap példányt.

Kapcsolódó linkek:
   Részletes program
[ k.l. ] 2006-01-16 00:50:00