Hetven éve született Danilo Kiš
   A Közép-európai Kulturális Intézet és a Szerb Fővárosi Önkormányzat szervezésében 2005. december 14-én, 17 órakor Danilo Kiš életét és műveit felidéző irodalmi estet rendeznek a Közép-európai Szerdák sorozat keretében.
   
   Egy pohár vörösbor Danilo Kiš emlékére címmel irodalmi est zajlik december 14-én 17 órától, Konrád György író és Radics Viktória műfordító részvételével, amelynek keretében részleteket mutatnak be a Danilo Kiš – gyermekkor és ifjúság című szerb dokumentumfilmből. Az est után Danilo Kiš egykori barátai, ismerősei, olvasói beszélgetnek az íróról.
   
   Az „utolsó jugoszláv írónak” vallotta magát, és a szerbhorvátot tartotta az anyanyelvének – a nyelvnek, melyen „ír és álmodik”. A lexikoncikkek hagyományos kezdőmondata Danilo Kiš esetében nehezen megfogalmazható, s ha a problémát fejtegetni kezdjük, máris életének és művének (meg a történelemnek) legrázósabb kérdéseivel szembesülünk. (…) Jugoszlávia nincs, szerbhorvát nyelv, mondják, szintúgy nincs, Danilo Kiš azonban van – létezik, mint különleges, soktényezős identitás, mint összecserélhetetlen szellem és intellektuális minőség.
   
   A Közép-európai Kulturális Intézet és a Szerb Fővárosi Önkormányzat szervezésében 2005. december 20-ig kiállítás tekinthető meg, amely a Belgrádi Városi Könyvtár által összeállított anyagok segítségével idézi fel Danilo Kiš életét és műveit. A kiállítás kurátora, Radics Viktória szavainál aligha lehetne pontosabb képet festeni a hetven éve született szerb íróról, akinek ez az első életmű-kiállítása Magyarországon. Olyan közép-európai személyiséget mutatnak be látogatóiknak, aki együtt-egyszerre volt szerb, magyar és jugoszláv, Crna Gora-i, pravoszláv és zsidó. Dolgozott Strasbourgban és Bordeaux-ban, élt és meghalt Párizsban. Bármilyen kötöttségek terhelték, gondolkodásában szabad volt, független egy olyan korban, amikor a szabadság, a szabad gondolkodás az ember életébe, az otthon elvesztésébe került, kerülhetett. Már életében díjak sokaságával ismerték el, művei kitörölhetetlen nyomot hagytak Közép-Európa irodalmában. Művek születtek róla, tanulmányok és szépirodalmi írások, versek ihletője volt, mégis kevesen ismerik Magyarországon.
   
   Helyszín: Közép-európai Kulturális Intézet (1088 Budapest, Rákóczi út 15.)
   A kiállítás megtekinthető 2005. december 20-ig hétköznapokon 10-től 18 óráig.
   
2005-12-13 22:15:00