Hírek a Budapesti Tavaszi Fesztivál rajongóinak
Budapest Tavaszi Fesztivál 2006
A 2006-os műsor bővelkedik a szenzációkban. Többek között: a Royal Philharmonic Orchestra és dirigense, a nálunk most debütáló Daniele, a Gatti Béjart Ballett Lausenne vendégfellépte, a kínai zongoracsillag Lang Lang játéka, Maxim Vengerov hegedűestje reprezentálja a Mozart és Bartók évforduló jegyében összeállított programot.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató, aki a közelmúltban vette át 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál kimagasló kulturális tevékenységét elismerő Európai Kulturális Díjat, sajtótájékoztatón ismertette a 26. fesztivál eseményeit.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2006-os programja kivételesnek ígérkezik: egyszerre ünnepelhetjük az egyetemes zeneművészet két olyan géniuszát, mint a 250 esztendeje született Mozart és a 125 éve világra jött Bartók Béla – hangsúlyozta az igazgatóasszony. (Az igen gazdag programról folyamatosan tájékoztatni szeretnék a Terasz olvasóit.)

Mindjárt a nyitókoncerten (március 17. Kongresszusi Központ) a Suisse Romande Zenekara egy Bartóknak ajánlott mű budapesti bemutatójával lép pódiumra: Eötvös Péter zongoraversenyét a szerző vezényli, a szólista napjaink kimagasló francia pianistája, Pierre-Laurent Aimard.


A Suisse Romande Zenekart Ernest Ansermet alapította 1918-ban. Ansermet egészen 1967-ig igazgatta az együttest.
A zenekar elsősorban Genfben és Lausanne-ban koncertezik, rendszeresen közreműködik a genfi Grand Théâtre produkcióiban. Művészeti és zenei igazgatójuk 2002 óta az izraeli Pinchas Steinberg.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát (Március 20. Magyar Állami Operaház) Rico Saccani vezényli, közreműködik: Andrea Lucchesini zongoraművész (fotó).
Andrea 1965-ben született. Tanulmányait Maria Tipo irányítása mellett végezte és 1982-ben fejezte be.
1983-ban első díjat nyert a Dino Ciani Nemzetközi zongoraversenyen, ennek köszönhetően nemzetközi karrierje óriási lendülettel bontakozott ki. Kitűnő zenekarok világhírű karmestereivel, mint például: Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Daniele Gatti (fotó fent) dolgozott együtt.
1994-ben az Accademia Chigiana Díjat, 1995-ben pedig az Abbiati Kritikusi Díjat nyerte el. 2004 tavaszán egy nagyszabású olasz koncertturné keretében Beethoven valamennyi zongoraszonátáját és versenyművét előadta.

A Budapesti Fesztiválzenekar (Március 18. Művészetek Palotája) Fischer Iván vezényletével Rahmanyinov II. zongoraversenyét és R. Strauss: József legenda című művét adja elő. Közreműködik: Lang Lang.

A kínai zongoraművész napjaink egyik új zongoristacsillaga, 1982-ben született Shenjangban.
A Times kritikusa szerint „aranyból vannak az ujjai”. Méltatói szerint Lang Lang tehetsége és személyisége révén a klasszikus zene eszményi nagykövete, olyan művész, aki képes a fiatalokhoz közel vinni a zenekultúra értékeit.
Ő az első kínai zongorista, aki játszott már a Berlini Filharmonikusokkal és Amerika első öt zenekarával, a „Big Five”-val. 1999-ben bravúros beugrásával „mentette meg” a Chicagói Szimfonikus Zenekar koncertjét (Ravinia Fesztivál, Csajkovszkij b-moll zongoraverseny).
2001-ben teltházas koncerttel mutatkozott be a Carnegie Hallban, még ebben az évben ismét teltházat vonzott a londoni Albert Hallban. 2002-ben elnyerte a Leonard Bernstein Díjat. 2003-ban felvételt készített a Deutsche Grammophon számára (Daniel Barenboim és a Chicagói Szimfonikusok társaságában), 2004-es, Carnegie Hallban adott koncertje pedig megjelent CD-n és DVD-n, melyek nálunk is elérhetők

[ Deák Attila ] 2005-12-07 01:02:00