Friss tinta - könyvbemutató
38 „kortárs klasszikus” szerző – a nemrégiben elhunyt Eörsi István kivételével köztünk élő magyar írók – több mint százötven versét tartalmazza a Friss tinta! című, gazdagon illusztrált új válogatás, mely a legkisebbeknek szóló mondókáktól (Cicafoci) a felcseperedőknek szánt verses mesékig (Csillagbajusz) tartalmaz tíz szerethető tematikus ciklust. Néhány fel-alá rohangáló pindur a helyszínen is örömmel lapozgatta, mikor pár pillanatra megpihent két játék közt.
   
   
    Friss gyerekversek az Írók Boltjában
   
   
   Mint bevezetőjében Károlyi Csaba elmondta, ő a saját gyerekein tesztelte e nagyon szép könyvet, és az egész család elégedett volt, hiszen a Cini-cini muzsika óta nem látott napvilágot ilyen átfogó antológia a magyar gyermekirodalomban. Szerepelnek benne olyan költők, akiknek már önállóan is jelent meg gyerekkötete (Petőcz András, Tóth Krisztina, Varró Dániel egyebek mellett), s olyan poéták is (mint Tolnai Ottó, Oravecz Imre vagy Szabó T. Anna), akik ritkán írnak az aprónépeknek. Gryllus Vilmos nem is versszöveget szokott költeni, hangsúlyozta, hanem dalokat, ezért ha egy-egy szó hatásos lenne verselemként, de megtörné az ének ritmusát, akkor mást választ helyette. Míg ő a gyerekeket tartja szem előtt, Kukorelly Endre inkább a gyerekes mamákat. (Olvastuk mind Hornbyt.) Nem képzel maga elé pulyákat, mert abból – a magyar gyerekversekre oly jellemző – affektálás lenne, magában igyekszik meglelni egy 6-8 éves csemetét. Többször hangot adott azon véleményének, hogy veszélyesnek tartja a gügyögős-selypegős hagyományt, káros arra szocializálni a kölyköket, mert azt tanulják meg, hogy a vers valami csingilingi, és nem tudnak majd másfajta poétikát élvezni. Rövid vita bontakozott ki erről a kötetet szerkesztő Kovács Eszter és az egyik szerző, Vörös István bekapcsolódásával: kell-e emelkedettnek lenni egy versnek vagy mindenképpen humorosnak, kerülje a tabutémákat, rímeljen, feltétlenül magyaros verselésű legyen? „A gyerekeknek az tetszik, ami róluk szól – nem mintha a felnőttek szignifikánsan különböznének ettől” – foglalta össze álláspontját Ranschburg Jenő, akinek negyven éve írt verseit válogatták be a kötetbe, s egy saját régi példát hozott fel arra, hogyan tudjuk a gyerekek világát elképzelni. 1975-ben a Családi kör egyik felvételekor óriási evőeszközökkel és hatalmas tányérokkal beállíttatott egy olyan magas asztalt, melyről a felnőtteknek lógott le a lába. Akkor képet kaptak arról, hogyan látják a kisklapecek a világot.
   Meglepett mennyire hangsúlyozzák, hogy Takács Mari illusztrációi mindig a helyükön vannak, úgy tűnik, ez nem egyértelmű a gyerekkönyvek esetében. Károlyi Csaba megpróbálta bevonni a társalgásba Varró Danit is, hogy a Maszat-hegy megzenésítésével elégedett-e a Bábszínházban, ám csak egy tömör igent sikerült kihúzni belőle, mielőtt felolvasta volna egyik, ifjoncoknak írt limerickjét. Végül Harcos Bálint költeményével zárult a könyvbemutató az Írók Boltjában, s nekem ugyan a Friss irodalmi húsok antológia (és a Delicatessen film) miatt egy bizarr látomás jelent meg a szemem előtt, ám a Kovács András Ferenc verséről elnevezett kötet nyugodt szívvel ajánlható karácsonyi ajándéknak.
Lalaz
   (h8@punk.hu)

   
   Friss tinta! : gyerekvers-antológia (Pozsonyi Pagony–Csimota Kiadó, 2005, 160 p., 2590 Ft)
   
   Kapcsolódó:
   Pozsonyi Pagony: http://www.pagony.hu/kiado/frisstinta.htm
   Takács Mari grafikái: www.mariland.hu
   Fotógaléria gyereksereggel: http://www.csodaceruza.com/csimota_2005/index.htm#7
   
   Kovács András Ferenc
   
   Friss tinta, tinta, tinta!
   
   Föloldja fent a holdat
   Az éji téntaoldat
   Ma este még kicsordul
   Csillagfény sem csikordul
   Alusznak kósza macskák
   Malackák jó lovacskák
   Nem leng a régi hinta
   Terjeng az égi tinta
   Nincsen több ugra-bugra
   Álom száll kengurukra
   Nincsen víg ugri-bugri
   Alszik Balu Maugli
   Majom méhecske medve
   Durmol végleg feledve
   Hogy vadmézet nyalinta
   Nincs hinta meg palinta
   Most nem lehet lovazni
   Papírdarabkán pacni
   Föloldja fent a holdat
   Az éji téntaoldat
   Folt szunnyad így az irkán
   Nyugszik Bagira Sir Kán
   Bölcs nyúl ravaszdi róka
   S a rozzant óramûben
   Elpilledt kis manóka
   Álmában ring az inga
   Szivárgó ritka tinta
   Hegyek sorára csordul
   S a szó a szó a szó is
   Más oldalára fordul
   A nincs jelenbe olvad
   Föloldja fent a holdat
   Az éji tentaoldat
   Friss tinta tinta tinta
   Aludj kincsem ma hol vagy
   Krisztinka tinka tinka
   
   (forrás:Népújság 02 nov.)
       
Takács Mari - az illusztrátor
 
2005-11-29 09:18:00