Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták
B.K.K.
A Hungarofest Kht. által szervezett Orosz Évad programsorozatát a Moszkvai Szólisták koncertje zárja. Hazánkban koncertezik Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták együttese, 2005. november 18-án, 19:30-kor a Budapesti Kongresszusi Központban.

A nyolcvanas évek közepén létrehozott együttes évi 60-80 fellépésével ma már a világ legismertebb vonós együttesei közé sorolható.

A koncerten közreműködik:
Jurij Basmet – brácsa
Xenia Basmet - zongora
Vladiszlav Lavrik – trombita

Műsor:
Sosztakovics: I., c-moll zongoraverseny trombitaszólóval op. 35
Brahms: Adagio brácsára és kamarazenekarra op. 115
Sosztakovics: Preludium és Scherzo op. 11
***
Paganini: Concertino brácsára és kamarazenekarra (az op. 15 vonósnégyes átirata)
Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48

 

Jurij Basmet 1953-ben született a Don-parti Rosztovban.
A Moszkvai Konzervatóriumban Vagyim Boriszovszkij, majd Fjodor Druzsinyin növendéke volt. Hamarosan ugyanitt professzori kinevezést kapott.
1976-ban Münchenben megnyerte a nemzetközi brácsaversenyt, ekkor indult nemzetközi karrierje. A nyolcvanas évek közepén eredetileg tanítványaiból alakította meg a Moszkvai Szólistákat, akik hét évig voltak együtt, majd ugyanezen a néven 1992-ben új együttest alapított, amellyel azóta változatlan összetételben játszik együtt az orosz vonósiskola legnemesebb hagyományait megőrizve.

Basmet elsődleges feladatának tartja a repertoár állandó bővítését: részben számos kortárs művet mutattak be (pl. Schnittke, Gubajdulina műveit), részben a régebbi korok elfelejtett brácsairodalmát fedezik fel újra – és gyakran fordulnak átiratokhoz.

[ K.R. ] 2005-11-16 14:39:00