’’JAZZYCOLORS 2005’’
November második felében, 14-től 26-ig zajlik - Daniel Humair, a világhírű svájci-francia dobos védnökségével - a Párizsi Magyar Intézetben, a Finn Intézetben, a Cseh Kulturális Központban és a Svéd Kulturális Központban egyszerre zajló Jazzycolors 2005 nemzetközi dzsesszfesztiválra, amelyen 16 ország válogatott muzsikusainak játékát élvezheti a közönség.
Még több ország részvételével, még több helyszínen, még hosszabb ideig tart a párizsi külföldi kulturális intézetek nemzetközi dzsessz fesztiválja, a Jazzycolors, amelyet 2005. november 14. és 26. között immár harmadik ízben rendeznek meg a francia fővárosban. A fesztivál az idén 16 ország részvételével négy –a cseh, a magyar, a finn és a svéd - párizsi külföldi kulturális intézetben zajlik, a nyitókoncertnek pedig az impozáns Japán Kultúra Háza ad otthont.
A Jazzycolorshoz külső párizsi helyszínként csatlakozott a FIAP Jean Monnet nemzetközi diákközpont, illetve a koncertek egy részét a fővároson kívülre „exportálta” a Sceaux-i Les Gémeaux Színház dzsesszklubja. Magyarország képviseletében 2005-ben a Horváth Kornél-Lantos Zoltán duó játszik november 18-án a Párizsi Magyar Intézetben.

Lantos Zoltán Horváth Kornél
 
A fesztivált első alkalommal 2003 novemberében a Cseh Kulturális Központban rendezték meg, amikor is tíz ország zenészei mutatták be tudásuk legjavát. A magyar résztvevő, Pege Aladár koncertjét azóta is példaként emlegetik a fesztivál történetében. 2004-ben a fesztivál már három helyszínen, 15 ország részvételével zajlott, az akkori magyar fellépő a Dél-Alföldi együttes volt. A fesztivál évről évre nagyobb sikert arat mind a szakma, mind a közönség körében és a francia sajtó is komoly érdeklődést mutatott a multikultrális dzsesszfesztivál iránt.

Ennek köszönhető, hogy az idén először a hagyományos Saint-Germain negyeden- Latin Negyeden – azaz a cseh, a magyar és a finn intézeten – kívül a Jazzycolors tovább terjeszkedett a francia fővárosban, sőt azon kívül is: lesznek koncertek a Szajna jobb partján, a Marais negyedben található Svéd Kulturális Központban is, valamint két külső helyszínen, a FIAP Jean Monnet nemzetközi diákközpontban, illetve Sceaux-ban, a Les Gémeaux Színház dzsesszklubjában is fellép a zenészek egy része. Ugyancsak újdonság, hogy a Jazzycolors nyitókoncertjére Daniel Humair összeállított egy nemzetközi Little Big Bandet, mely tiszavirág életű fennállásának egyetlen koncertjét a Japán Kultúra Házában adja november 14-én.

 
A Párizsi Magyar Intézetben az első koncertet 17-én a román Liviu Butoi kvartett (Liviu Butoi-szaxofon, Arnault Cuissiner-nagybőgő, Edward Perrault-dob, Mircea Tiberian-zongora) adja.
November 18-án, pénteken játszik a magyar virtuóz ütős, Horváth Kornél és a hegedűművész Lantos Zoltán különleges, a francia sajtó szerint „besorolhatatlan” duója. A magyar duó játékát egyébként előző este a FIAP Jean Monnet közönsége élvezheti.
November 22-én, kedden a szlovák Milo Suchomel kvartettje /Milo Suchomel-tenor szaxofon, Klaudius Kovac-zongora, Stefan Bartus-nagybőgő, Marian Sevcik-ütősök/ lép fel.

November 23-án a PMI utolsó Jazzycolors koncertjén a publikum a Peter Herbert trió, (Peter Herbert-nagybőgő, Alex Deutsch-dob, Wolfgang Mitterer-billentyű), az „osztrák zenei élet fenegyerekei” koncertjét hallhatja. A Cseh Kulturális Központban november 15-én New Orleans áldozatainak megsegítésére francia zenészek jótékonysági koncertet adnak. November 18-án az észt Tango Nuevo, 19-én a lengyel Jaskulke 3Yo, 25-én a cseh Konrad et Gumbo, 26-án a kanadai Michel Donato és zenekara lép fel. A Finn Intézetben 16-án a holland Eric Vloeimans, 17-én a szerbia-montenegrói Vasil Hadzimanov Band, 23-án a litván Dainius Pulauskas Group, 24-én pedig a finn Riitta Paakki trió játszik.
A Svéd Kulturális Központban koncertezik 16-án a svéd Rigmor Gustafsson, 17-én a japán Makoto Kuriya, 20-án a dél-koreai Youn Sun Nah kvintett, 22-én a svájci Bourqouin-Theus-Francioli trió. A FIAP Jean Monnet központban a román, a magyar, a svéd, a szlovák, a cseh és a litván zenekat koncertjét hallgathatja meg a közönség. A sceaux-i dzsesszklubban a szerb, az észt, a finn és a litván fellépőket tekinthetik meg a nézők.

[ Kis Zsuzsa (Párizs) ] 2005-11-14 03:12:00