Lipics Zsolt az ’’Év Színésze’’ Pécsett
Az elmúlt színházi évad legnépszerűbb színésze Lipics Zsolt volt a Pécsi Nemzeti Színházban. A teátrum látogatói kiemelkedő többséggel szavaztak a művészre, aki októberben az első bemutató előadáson vehette át a British American Tobacco Hungary immár 11. alkalommal átadott közönségdíját.
A Macskafogó című musical előadása előtt Juhász Zsolt, a Pécsi Dohánygyár termelési igazgatója adta át a BAT Közönségdíjat, amelynek „tulajdonosát” immár hagyományosan a nézők határozzák meg az előadások után leadott szavazataikkal. Színházjegyük mellé ugyanis a látogatók szavazócédulát kapnak, amelyre a látott darabot követően „voksolhatnak” arra a művészre, akinek a játéka leginkább megragadta őket. Mivel minden bemutató új jelölteket hoz, a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik az évad végéig.

 
Az idei díjazott Lipics Zsolt – aki a kaposvári színházban eltöltött évek után 1998-ban került a Pécsi Nemzeti Színházba –, más szakmai elismeréssel is dicsekedhet: 2001-ben ugyanis kollégái döntése alapján Szendrő József Díjat kapott. A 2004/2005-ös évadban a nézők többek között a Csókos asszony Kubanekjeként, az Anconai szerelmesek Giovannijaként és az Oliver c. darab Bill Sikes-jaként tapsolhattak a színésznek.

Legfontosabb szerepei:
- Elsötétítés – Férfi
- Fekete Péter – Pierre Lenoir
- Ványa bácsi – Asztrov
- IV. Henrik Landolf – titkos tanácsos
- A Janika – Pertics Jenő
- Anconai szerelmesek – Giovanni, cukrász
- Oliver! – Bill Sikes

Jelenleg a következő előadásokban látható:
- Macskafogó – Safranek
- Oliver! – Bill Sikes
- Hajmeresztő – Tony Whitecomb

Az elmúlt évek díjazottjai Moravetz Levente (1995), Dévényi Ildikó (1996), Stenczer Béla (1997), Fillár István (1998), Lázár Balázs (1999), Gregorovics Tamás (2000), Lesznyák Katalin (2001), Németh János (2002), Fillár István(2003) és Stubendek Katalin (2004) voltak.

A British American Tobacco Hungary mecénási tevékenységének középpontjában a kultúra, az oktatás és a környezetvédelem áll. A vállalat fontos szerepet vállal a régió és az ország kulturális örökségének megőrzésében, ösztönzi az új értéket teremtő modern művészi törekvéseket. A vállalat közel egy évtizede támogatja a Pécsi Nemzeti Színházat és a város számos kulturális intézményét.

[ B.M. ] 2005-11-05 14:40:00