Német requiem a Gödöllői Szimfonikusokkal
Különleges hangversenyre készül a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, október 30-án, vasárnap este a gödöllői Szent István Egyetem aulájában Brahms Német requiemjét adják elő Csurgó Tamás vezényletével, és az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekarral.
Az együttes életében mérföldkőnek számít ez az őszi koncert, hiszen Brahms halotti miséje először szerepel a repertoárjukon, ráadásul a zenekarnak ez az első közös fellépése az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkarral. Az est két énekes szólistája Herczenik Anna és Busa Tamás.

 
A gödöllői együttes lassan már negyedszázados múltra tekinthet vissza, hiszen először 1981 decemberében gyűlt össze a Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze 8 főt számláló tanári kamarazenekara, hogy barokk muzsikával gazdagítsa a karácsonyi programot. Az azóta eltelt évtizedek alatt a társulat a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő csapattá vált, amely nemcsak a hangversenyhallgatóknak, hanem a zenekari tagoknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt. Az együttes már több mint tíz esztendeje nyaranta zenekari kurzusokon vesz részt, ahol a muzsikusok neves vendégkarmesterek irányításával dolgoznak.
A zenekar élére 1995-ben került Horti Gábor, s dirigensi munkásságának köszönhetően az együttes elindult a hivatalos zenekarrá válás útján.

 
A Gödöllői Szimfonikus Zenekar első saját CD-je 1997-ben jelent meg, címe a XVIII. századi udvari muzsika, s az albumon Mozart, Haydn, Dittesdorf és Csermák művek kaptak helyet Horti Gábor vezényletével. A következő lemez, amelynek karmestere Bali János, Druschetzky és Zimmermann kompozíciókban válogat, s címe: A bécsi klasszikus szimfónia Magyarországon.
A felvételek is tükrözik, az együttes rendhagyó repertoárral rendelkezik, s a hivatásos zenekarok profi színvonalán játszik, nem véletlen, hogy a gödöllői társulat felkérését kiváló művészek és vendégkarmesterek is szívesen elfogadják. Rendszeresen koncertezik velük Gál Tamás, vezényelte őket már Medveczky Ádám, Horváth Gábor, s olyan szólisták is pódiumra lépnek náluk, mint Bazsinka Zsuzsanna, Cserna Ildikó, Mészöly Katalin, Wiedemann Bernadett, Albert Tamás, Fokanov Anatolij, Molnár András, Rácz István és Sólyom-Nagy Máté.

 
Az együttes rendszeresen nagy sikerű koncerteket ad a Gödöllői Királyi Kastély színpadán, s az utóbbi esztendőkben olyan darabokat is műsorra tűzött, mint Bach János passiója, Karácsonyi oratóriuma, Orff Carmina buranája vagy Verdi Requiemje.

[ Deák Attila ] 2005-10-27 09:02:00