Oratórium-bérlet
Öt alkalommal lépnek fel a Magyar Rádió együttesei a Zeneakadémia nagytermében október 27. és december 22. között. Bach, Haydn, Sztravinszkij, Webber, Schönberg és Rachmanyinov csodás művei szerepelnek a listán.
Öt hangverseny, ahol minden alkalommal különböző korok zeneszerző-zsenijeitől hallhatnak fantasztikus darabokat. Az oratórium műfaja mellett szerepel requiem és zsoltárszimfónia is. A koncerteken nagyszerű karmesterek állnak a Magyar Rádió együtteseinek élén - dobogóra lép Lukács Ervin, Kovács László, Fischer Ádám, Jurij Szimonov és Strausz Kálmán.
Az első hangversenyen október 27-én Lukács Ervin irányításával Haydn (kép) jól ismert és méltán népszerű kompozíciója, A teremtés hangzik el Korondi Anna, Timothy Bentch és Kovács István közreműködésével. Az 1798. április 29-én Bécsben bemutatott mű azóta is a leggyakrabban játszott oratóriumok egyike.
November 3-án Sztravinszkij (kép) Zsoltárszimfóniája csendül fel, és a Szimfonikus Zenekar első karmestere, Kovács László vezényel.
Az előadás külön érdekessége, hogy a magas énekkari szólamokat a Magyar Rádió Gyermekkórusa szólaltatja meg.

A koncert második felében Lloyd Webber Requiemét hallgathatják meg.
A zeneszerző, aki 1985-ben írta művét, idén májusban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a magyar kultúra támogatásáért, nemzetközi hírnevének öregbítéséért az Országházban.
Az est énekes szólistái Rálik Szilvia és Fekete Attila.
Rachmanyinov Schönberg
 
Különös műsor-összeállítás teszi felejthetetlenné a november 17-i hangversenyt, melyben Schönberg Egy varsói menekült című kompozícójának pokolbéli mélységeit Beethoven IX. szimfóniájának humánus zenei üzenete ellenpontozza. Az előadást a Rádiózenekar első vendégkarmestere, Fischer Ádám vezényli, az énekes közreműködők Cserna Ildikó, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István, a narrátor Kézdy György.
December 7-én Rahmanyinov-estet hallhatunk. Az orosz zene specialistájaként, avatott karmestereként, Jurij Szimonov gondoskodik a kompozíciók igazi szépségének gondos kibontásáról, a hiteles előadásról. A közreműködő énekművészek Bátori Éva, Fekete Attila és Fokanov Anatolij.

A záróhangverseny igazi karácsonyi ajándék! Az ünnepek előtt két nappal, december 22-én Bach (kép) Karácsonyi oratóriumából hallgathatunk meg három kantátát.
Az énekes szólisták ezen az estén Fodor Beatrix, Németh Judit, Fekete Attila és Kovács István. Strausz Kálmán, a Rádiókórus karigazgatójának vezényletével csendülnek fel a gyönyörű dallamok.
[ Szikszay Szilvia ] 2005-10-27 16:58:00