Megnyílt a Budapesti Őszi Fesztivál
Demszky Gábor főpolgármester 2005-10-14 (pénteken) délelőtt ünnepélyesen megnyitotta a Budapesti Őszi Fesztivál idei programsorozatát, a volt városházi bazársor területén kialakított Városháza Parkban.
 
A kortárs összművészeti fesztivál az idén minden eddiginél gazdagabb programmal várja az érdeklődőket. Mintegy félszáz helyszínen több mint száz bemutatóra kerül sor. Mint azt Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. Igazgatója és Kovalik Balázs, az Őszi Fesztivál művészeti vezetője elmondotta: igen nagy az érdeklődés egyes produkciók iránt, köztük több külföldi színházi előadásra már minden jegy elkelt. Az idén a Városháza Parkban Információs Pavilont alakítottak ki.

Sarah Kane: Megtisztulva
 
Talán soha nem volt még ilyen "erős" színházi hétvége a Budapesti Őszi Fesztivál programjában. Október 22-én és 23-án egyszerre lesz jelen Budapesten a kortárs európai színház két legjelentősebb alkotója, a lengyel, illetve a német színházi élet fenegyereke, Krzysztof Warlikowski és Frank Castorf.
A negyvenes évei elején járó Warlikowski rendezései elsősorban a görög drámákhoz és Shakespeare műveihez kapcsolódnak, most azonban Sarah Kane: Megtisztulva című drámáját állította színpadra. Sarah Kane formabontó, provokatív művei mindig is kihívást jelentettek a színház számára, 28 éves korában elkövetett öngyilkossága pedig mitikus szerzővé avatta. Nyers, expresszív, kegyetlen színháza alighanem társ és előzmény nélküli az európai drámairodalomban. A Megtisztulva több kritikus szerint is fordulópontot jelent Warlikowski pályáján.

A keletnémet származású Frank Castorf (fotó) 1992-ben vette át a Volksbühne vezetését, s tette rövid idő alatt minden szempontból nyitott, számos rendezvényt befogadó kulturális centrummá, igazi népszínházzá a jelentős múltú intézményt. Kivételes formátumú, szándékosan eklektikus, a filmet, a videót is meghatározó eszközként használó, gyakran provokatív élű, mélyen önreflexív rendezései többnyire heves vitákat kavarnak. Alkotásainak jelentős része készül epikai művekből, különösen vonzódik az orosz irodalomhoz.
Bulgakov regényének cselekményét időtleníti Castorf rendezése: Woland, a Henry Hübchen által játszott Sátán, lecsúszott bárénekesként énekli a "Sympathy for Devil"-t (Mick Jagger sorai az előadás mottójaként is olvashatók), a Jézus-történetet a háttérben filmként forgatják, Margarita repülése filmtrükkök sorozataként elevenedik meg. A Bécsi Ünnepi Hetekkel közös produkció bemutatója 2002-ben volt, s Bécsben is, Berlinben is végletesen megosztotta a közönséget.

Woland
 
Különlegességnek ígérkezik a Városhang – csukott szemmel programsorozat melynek keretében koncertekre és városi túrákra kerül sor. A franciaországi Grenoble városából érkező Ici-Meme csoport az Őszi Fesztivál ideje alatt minden délután kapcsolatba lép majd a kíváncsi járókelőkkel, hogy egyszerű mobil-eszközök segítségével a városkutatás egy új dimenziójába vonják be őket. A csoport különös vak-séta keretében, levegőben kószálás, hallás-manipuláció és egyszerű mobil eszközök segítségével a városok tevékenységi áramlatait vizsgálja, áttekinti a kihasználatlan üres terek és repedések földrajzát, tanulmányozza az évszakokat, mindezt hangokon, képeken, tárgyakon és mozgásokon keresztül, segítségül hívva a párbeszéd ősi módszerét.
Az érdeklődők a 486-3311 telefonszámon jelentkezhetnek.

[ Deák Attila ] 2005-10-14 10:02:00