Pablo Urbanyi: Naplemente szimptóma
   Október 11-én, kedden 19 órakor Pablo Urbányi, Kanadában élő, spanyol nyelven író, magyar származású íróval beszélgetek az Alexandra Könyvesház pódiumán (Nyugati tér 7.) annak kapcsán, hogy a szerzőnek a napokban jelent meg Naplemente szimptóma című regénye a Nap kiadónál (Dunaszerdahely; korábban ugyanitt: Silver c. szatirikus regénye).


   
   Pablo Urbányi 1939-ben született az Ipolyságban, szüleivel hét éves korában emigrált Argentínába, 1977 óta Kanadában él, kiválóan beszél magyarul.
   
   

   Könyvei 1972 óta jelennek meg rendszeresen, csaknem valamennyi műve olvasható angol, és francia nyelven, de Európa számos országában, így német nyelvterületen is jól ismerik.
   

   A Naplemente szimptóma című új könyve személyes dráma, egy gyermek-eutanázia történet. Érzelem gazdag, de nem érzelgős, a hatásvadász eszközöket mellőző, professzionális dramaturgiával felépített családtörténet. De nem csak család- és nem csak divatos eutanázia-történet. Sokkal több annál: „Szép regény egy házaspár megpróbáltatásairól és gyötrelmeiről.” Amely „ráébresztett arra, hogy a művészetnek egyedi funkciója van: olyan érzelmeket kelt bennünk, amelyek segítenek a vitatott kérdések tisztázásban.” – írja a könyv Utószavát jegyző Dr. Eduard Verhagen, a Gröningen Egyetem gyermekklinikájának igazgatója.
   

   Pablo Urbányi magyar nyelve évek óta Dobos Éva,
   

   kiváló műfordító, irodalmi estünk közreműködője.
   

   A szerző Argentínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban, és Németországban tart rendszeresen felolvasó körutakat, Magyarországon, most, ezekben a napokban találkozik először személyesen is olvasóival.
   

   Kőrössi P. József
   

2005-10-10 16:40:00