9:30 Collective - ''Momentary Fame''
2005. október 21-én, az A38-as
Amerikába készül Fresh Wiki!!! Bárki licitálhat Jimmy Mercijére Kertész Géza szerelme liftaknába zuhant Pongót pereli a TV2? Csak Lajcsinak szuper a buli? A fenti – valóban megjelent - „zenei és kulturális” hírek közé kellene a kereskedelmi médiában beférkőznie annak, hogy magyar és külföldi jazz-zenészek milyen koncert- és lemezsikereket értek el külföldön...
...hogy hány filmünk nyert díjat különböző fesztiválokon és még hosszan sorolhatnánk mindazon témákat, amelyek garantáltan sosem jutnak el a legszélesebb közönséghez. A jelenség nem csak nálunk ismert, de egy ilyen kis ország kultúrájára gyakorolt hatása fokozottan érezhető.

A 9:30 Collective “Momentary Fame” című albumán a számok közt hallható, kíméletlenül ironikus történet azt mutatja be, hogy miképpen kerülhetne be egy jazzlemez a kereskedelmi médiába (legalábbis a bűnügyi hírek közé).
A három ország öt stúdiójában készített lemezen eközben persze megszólalnak a tizenöt zenészt felvonultató nemzetközi jazz-project számai is.

Közreműködők: Desney Bailey (USA), Kozma Orsi, Tisza Bea, Winand Gábor, Váczi Eszter, Norbert Marius (USA), Krzysztof Scieranski (PL), Szappanos György, Hárs Viktor, Nagy János, Agárdi Péter, Mohai Tamás, Frankie Látó, Zsemlye Sándor, Födő Sándor, Kovács „Tobzi” Tamás, Huszár Endre.

 

A 9:30 Collective története 1998-ra nyúlik vissza, amikor a zenekar megjelentette első albumát.
A lemez a jazz műfajában szokatlanul intenzív médiavisszhangot kapott. A népes szereplőgárda a megjelenést követően mindössze néhány koncertre vállalkozott, ezek sorában volt az első Hungarian Jazz Festival is, amelyet az m1 önálló műsorban sugárzott.
Ezt az időszakot egy közel hat évig tartó szakasz követte, amelynek során számos új közreműködővel bővülve folyamatosan készültek az új lemez felvételei.
Először Magyarországon, ahol a magyar és amerikai szereplőket vették fel, majd Lengyelországban, ahol a keverést is végezték, végül a felvétel Ausztráliában, Melbourne-ben nyerte el végső formáját.
A végeredmény egy nemzetközi mércével is kifogástalan hangzású, korszerű és hallgatható album, ráadásként pedig egy kis történet arról, hogy a mai médiaviszonyok között milyen lehetne egy jazzlemez útja a kereskedelmi médiába.

Az album tartalmazza a történet rajzfilm változatát is – a Balfilm társulat munkája -, amely a 9:30 Collective koncertjein és önállóan is bemutatásra kerül.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében 2005. október 21-én, az A38-as hajón megrendezésre kerülő koncertről TV felvétel készül.

[ E.A. ] 2005-10-18 07:12:00