Mészáros (SONKA) László elment
Rendhagyó könyvbemutató
Hamarosan, szeptember 26-án kezdődik a Birkózó Világbajnokság. Utcán a plakátok, szórólapok, amelyeken a fotókat SONKA (fotó) készítette. Ezen az eseményen már nem az Ő általa készített fotók jelennek meg a FILA-REVUE, a Nemzetközi Birkózószövetség lapjában.

2005. szeptember 14-én kísérték utolsó útjára.

Az album címlapja
 
''A harmadik főszereplő 5.''
 
''A harmadik főszereplő 12.''
 
Vannak emberek, akiknek a valódi nevét csak hivatalos eseményeken hallja az ember, mert csak a „becenevét” ismerjük. Mészáros László nevét sokan csak A SONKA ként ismerték. Ez jól jellemzi a környezetében róla kialakult képet. Azt becézzük, akit kedvelünk, szeretünk.
SONKA a világ birkózó-családjának jellegzetes figurája volt. Szerencsésen ötvözte a családi indíttatású aktív sportolást és a képzőművészeti érdeklődést a tanult szakmával, a nyomdász mesterséggel. Szinte törvényvényszerű volt, hogy fényképezőgépet vett a kezébe, amelyet - az aktív birkózói múltnak köszönhetően – másoknál jobban tudott használni. Az elmúlt másfél évtized szinte minden – a birkózással kapcsolatos – kiadvány, plakát, szórólap az Ő fotóival jelent meg az Olimpiákon és valamennyi világversenyen.

''Figyelem !''
 
''Az évszázad legjobbjai 1.'' (balról a 3. Puskás Ferenc, jobbról a 2. Papp László)
 
''Az évszázad legjobbjai 2.''
 
„Mészáros László úr, fényképezőgépével felfegyverkezve, életének egy részét a világ nagy birkózóversenyeinek fényképezésével töltötte, a nemzetközi Birkózószövetség (FILA) részére.
Ezen fényképek egy része a FILA által a kilencvenes évek eleje óta kiadott magazinokat, revüket és egyéb kiadványokat színesítette. Sajnos azonban, kiemelkedő értékeik ellenére, a képek jelentős hányada soha nem jelent meg a világ számára.
A képek történeti és művészeti értékeire való tekintettel a FILA úgy döntött, megjelenteti ezt a csodálatos kiadványt, mely Mészáros úr gyűjteményének gyöngyszemei közül mutat be jó néhányat, - rövid, szellemes címekkel – melyek együttesen juttatják kifejezésre a birkózósport sokszínűségét és szépségét.
Adják magukat az élvezetnek, melyet az alkotójuk által tálalt lebilincselő képek látványa nyújt.”

Raphael Martinetti
A FILA elnöke

''Hű, de ciki !''
 
''Figyelj Bíró úr !''
 
Alexander Karelin - SONKA
 
SONKA így mutatja be önmagát könyve előszavában:

„Mészáros Lászlóként láttam meg a napvilágot, 1946. május 12-én Budapesten. 1953-ban iskolatársaim neveztek el Sonkának és azóta is büszkén viselem ezt a nevet. 1961-ben kezdtem birkózni. 1966-ban Országos Bajnokságot nyertem kötöttfogásban, de a további pályafutásomat egy sajnálatos sérülés megakadályozta. Még ugyanabban az évben bírói minősítést szereztem és 1984-ben a Nemzetközi vizsgát is letettem, melyet honorer mérkőzésvezetőként 1999-ben befejeztem.
1991-től saját cégemnél került nyomtatásra és kiadásra FILA-REVUE címen egy újság, melyben 1992-től jóformán csak az általam készített felvételek jelentek meg. Ezeket a képeket használva még számos mű, embléma, plakát és sok-sok kiadvány készült az egész világon. Könyvem soha meg nem jelent képekből áll, a címlapfotó kivételével.
Kívánom mindenkinek, hogy annyi örömet találjanak nézésében mint én a képek válogatásában és a könyv elkészítésében.”

SONKA, az örömünket – talán most először – elrontottad!

Nyugodj Békében!

(Mészáros László: FILA – SONKA – FOTÓ 1992-2003
Kiadta: PolgArt Kiadó, 2004)

[ Kadelka László ] 2005-09-17 00:02:00