Visible-invisible
Benczúr Emese képzőművész gyűjteményes kiállítása
A kiállítást Petrányi Zsolt, művészettörténész, 2005. szeptember 24-én (szombaton) fél 12-kor nyitja meg, a Szent István Király Múzeum, Csók István Képtárában.(Székesfehérvár, Bartók B. tér 1.)
Isolation
 

Benczúr Emese a 90-es években induló fiatal generáció egyik kreatív, különleges és kiemelkedő képviselője, aki jelentős nemzetközi sikereket tudhat maga mögött (Manifesta2, 1998, Velencei Biennálé, 1999).
Alkotásai írott képek, művészetében meghatározó szerepet játszik a nyelv. Koncept-arthoz tartozó munkáinak többsége közhelyszerű szövegek, életigazságok, banális kijelentések, repetitív szlogenek felmutatása, melyeket különböző textúrájú anyagokba hímez, és ezáltal transzformál meghökkentővé, zavarba ejtővé.
Legújabb műveiben talált tárgyakból, villogó kitűzőkből, ledekből formálja meg szövegeit.
A tárgyak felhasználásának sokféle lehetősége, rejtett dimenzióik, adottságaik feltárása és az elektromosság foglalkoztatja.
Alkotásai az emberi cselekvés és a művészi alkotás értelmére kérdeznek rá; az állandó, mindennapi, monoton tevékenység, a kötelességteljesítés szükségletéről, a munkáról, annak hasznosságáról vagy éppen haszontalanságáról szólnak.
Stílusára jellemző az irónia, az önirónia, a humor és az abszurditás iránti vonzódás.

Lemon
 
Az életmű nagysága és gazdagsága teszi indokolttá az áttekintő, retrospektív kiállítás megrendezését, melyen egy teljesen új, a Szent István Király Múzeum kiállítási terébe tervezett anyag is bemutatásra kerül.

Megtekinthető: 2005. szeptember 24 – november 13.
hétköznap: 10–19 óráig, hétvégén: 10–18 óráig.
Minden hónap első hétfőjén zárva.

2005-09-22 00:12:00