Sziget - 4. nap (Octopus sátor)

Kapcsolódó:

Sziget aug. 14. Nők szabad iskolája
Sziget augusztus 14. Octopus sátor
Sziget, aug. 14.A visszalopott nő
Sziget – irodalom: augusztus 12.
Sziget – irodalom: augusztus 12. (+ helyszíni)
Gergely Edit: Magyarnak lenni(Szigetjegyzet)
aug. 11. Sosincs záróra
aug. 11. Sziget (3): kutyások és Natalie Imbruglia
aug. 11. adneralin + belügy
aug. 11. Amaro Drom; + állatsátor + barátja fojtogatta


   DJ J.A. & verbal attak
   
   Inkább avantgárd, mintsem profán kísérlet volt a DJ J.A. felvonás a Balázs Eszter-Rácz I. Péter szervezőpáros Octopus-irodalmi programjában. Kicsit olyan, mint mikor a kazetofonban nyomattuk otthon a zsánmiselzsárt, miközben egy József Attila verset kellett biflázni irodalom órára. Aztán, hogy néha AC-DC is volt a szalagra házilag másolva - nem ront, nem szoroz az összképen. Suefo és Jutasi a neve a Sunset Café lemezlovasoknak, akik kikeverik ezt a fílinget a ponyvák közt. Néha más sátor muzsikáját is beveri a szél a negyedik napon elfekvők közé. Ami nem jelenti, hogy az irodalmi sátor egy elfekvő volna (arra külön sátorkert üzemelt a Szigeten), hanem azt: kellemes hely, jó közérzet, fenékvonalhoz idomuló „babzsák” ülőalkalmatosságok, és napsütötte szieszta-hangulat.
   
   Nagyjából ennyi tartozna a helyszínire, illetve még Garaczilacit kellene elmesélnem. De előtte egy elképesztő intermezzóról hadd adjak hírt (a verbal attak ezt emeli címbe). Képzeljék el, mi az, mikor egy színművész (színész?) szavalóműsor közben leszól a nézőtérre, hogy kedveském, ne súrolgassa má’ az orrnyergét miközben én szavalok, mer az roppant irritál: hogy UNJA, ez az érzet ébredik bennem tőle, teccikefelfogni.
   Nem vicc. A pasi így szól ki a versek és szabad ötletek jegyzéke közül, totál civilen. Irodalmibban, persze. A színpadról. A mikrofonba. Egyenesen nekem. Nem az elfekvő-aluszkáló tömegnek a langy szellőben, nem a sörözgető, vagy esemeselgetőknek, nem. Nekem, aki vagyok annyira kultúrálatlan, hogy jobb mutató és hüvelykujj között súrolgatom a szemüvegem keltette sajgó rovátkákat az orrnyergen.
   És ha unom a harmadrangú színészek kántálását, akkor mifazvan???
   (Zárójel. Kérdem tegnap a Népszabadságban a kultúrás, színház-terepismerő kollégákat: mond valakinek valamit a Beczásy Áron név? Merthogy né, mi esett meg. Nem tudta egyikük sem, ki lehet. De most már igen.)
   
   Naszóval Garaczi. Garaczi Laci a másnapi másnapos-irodalmi felolvasásra érkezik, szavalat közben huppan le mellém az éppen gazdátlan babzsákra. Székelyföldi körmenetük és interjúnk óta más frizura, különben meg garaczis Garaczi. Egymagában jött. Előkapja a telefont és zongorázik, így nem szólok, nem is nézek őrá - csak a géppel paparazziskodom, gépet a vállamra kitámasztva. Egyszer csak előkap egy sima fehérlapú spirálfüzetet, és írásba lendül. Ezt már nem fotózom, nem tudom, magánlevél-e tán, amit illetlenség lenne. Ír és ír az író. Én is elő a jegyzetfüzetet, igyekszem a mozgó kéz iramát felvenni. „Írok, írok, írok, jön és elnézést kér a szavaló, hogy üldözési mániája volna, mondja, ha a szemüveg nyomott meg csak, akkor megbocsátható - bocsát meg.
   

   Hess innen!” - áll a jegyzetfüzetemben.
   Amikor kifelé tartok, visszanézek: Garaczi már a második oldal felénél tart (alsó fotó), csak féltávot közelítek reá, vaku meg ne akassza.
Kép és szöveg: Gergely Edit – MAGÁNTERÜLET/

   
Sor a napfényben - Octopus
 
Fotósok egymás ellen
 
Ez már a negyedik nap
 
Meg egy kicsi
 
??? - Ki ez?
 
Vörös és sárga
 
Egy boldog vendég
 
Vörös és fehér
 
DJ-k
 
Kiterülve
 
Garaczi
 
Garaczi zongorázik a Nokián
 
Garaczi lába + lábak
 
Frissen, vidáman
 
A gazda szeme hízlalja...
 
A negyedik nap - és még egy kicsi
 
Tudósító (vagy szabadvers?)
 

Kapcsolódó:

Sziget aug. 14. Nők szabad iskolája
Sziget augusztus 14. Octopus sátor
Sziget, aug. 14.A visszalopott nő
Sziget – irodalom: augusztus 12.
Sziget – irodalom: augusztus 12. (+ helyszíni)
Gergely Edit: Magyarnak lenni(Szigetjegyzet)
aug. 11. Sosincs záróra
aug. 11. Sziget (3): kutyások és Natalie Imbruglia
aug. 11. adneralin + belügy
aug. 11. Amaro Drom; + állatsátor + barátja fojtogatta

2005-08-17 18:01:00