XIV. Zempléni Fesztivál 2005. augusztus 12. - 19.
Koncertek és kirándulások
Huszonhét településen több mint ötven program várja augusztus 12-19. között a Zempléni Fesztivál vendégeit. Komolyzenei hangversenyek, dzsesszkoncertek, operák, ExperiDance, Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, Israel Philharmonia Singers, Derek Lee Ragin, Vocal Six, felsorolni is nehéz a rengeteg programot.
 
Az idei évben is rendkívül változatos műsort kínál a rendező Interkultur Hungaria Kht. és a főtámogató Antenna Hungária Rt.
A komolyzenei hangversenyek mellett többek között dzsesszkoncerteket és operákat – Bizet: Carmen, Bartók: A kékszakállú herceg vára – is hallhatunk. A kulturális programokból a kortárs táncszínházi produkció – ExperiDance – és egy határon túli magyar társulat – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia - előadása sem hiányozhat. A rendezvény több különlegességet is kínál, a skandináv muzsikától a mediterránon keresztül az afrikai népzenéig, de csemegének ígérkezik Izrael vezető kórusának, az Israel Philharmonia Singersnek a koncertje, a világhírű Derek Lee Ragin kontratenor fellépése, valamint a svéd vokális jazz együttes, a Vocal Six előadása is. A fesztivált, immár hagyományosan kirándulókoncertek, barokk és vadász lakomák, kávéuzsonnák és zenés teadélutánok fűszerezik.

Sárospatak
 
Az 1992-es induláskor még csupán néhány helyszínen zajlottak a művészeti napok eseményei. Mára, huszonhétre emelkedett a részt vevő települések száma, s ez egy átgondolt, tudatos döntés eredménye. 1992-ben a főtámogató Antenna Hungária és a szervezők olyan értékmentő és kultúraközvetítő szerepre vállalkoztak, amilyenre addig még nem volt példa. A szándékuk ugyanis az volt, hogy minél több településre juttassák el a magyar zenei élet legjobb produkcióit, s egyben megismertessék az országgal ezt a természeti és kulturális értékekben gazdag régiót. Az elmúlt évek során az alapítók elérték céljukat, a Zempléni Fesztivál az ország egyik legrangosabb kulturális rendezvénye lett. A programsorozat kultúraközvetítő szerepe mellett – az idegenforgalom révén – komolyan hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez.
A fesztivál múlt évi megújulása után idén ismét tematikus napok köré szervezte a programokat az Interkultur Hungaria Kht. Ennek megfelelően lesz szláv nap, skandináv, magyar, mediterrán, latin és afrikai nap, a rendezvény alappilléreit pedig az esti nagy fesztiválkoncertek adják.
A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád.

Sárospatak - Vörös torony
 
A rendezvény nyolc napja ezen a nyáron is rendkívül gazdag és változatos programot kínál. A kulturális hét augusztus 12-én Bartók Concertójával és Farkas Ferenc Psaumes de fête című oratóriumával, valamint Vajda János „Szent Péter meg a zsoldosok” című darabjával nyit. A hangversenyt – hagyományosan - a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják.
A záró koncerten, 19-én a sárospataki református templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekart hallhatják az érdeklődők, ahol a vendégművész ezúttal a tizenhárom éves Eredics Salamon lesz.

Sátoraljaújhely
 
A fesztivál fő zenei műhelye a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. A színes és változatos programok előadói között egyaránt találunk neves magyar és külföldi művészeket. A nyolc nap alatt a közönség - többek között – a Danubia Szimfonikus Zenekarral, Marczi Mariann-nal, Massányi Viktorral, Megyesi Schwartz Lúciával vagy Pege Aladárral találkozhat.
Emellett számos neves külföldi művész előadását hallgathatják meg: fellép például Derek Lee Ragin kontratenor, Patrik Ringborg és Stephen Gunzenhauzer karmesterek, Bojidar Nikolov tenorista vagy Sergei Forostyani zongoraművész is.

Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar
 
A nagykoncertek mellett nem hiányozhatnak a mára igazi zempléni fesztiválos „műfajjá” vált kirándulókoncertek, a barokk és vadász lakomák, a kávéuzsonnák és a zenés teadélutánok sem. A kirándulókoncertek ezen a nyáron Füzérre, Hollóházára, Kisrozvágyba és Karcsára viszik el a résztvevőket.
Zenés barokk lakomát és kávéuzsonnát Sátoraljaújhelyen szolgálnak fel a vendégeknek, Füzérradványban koncerttel „színesített” teadélután várja az érdeklődőket, és vadász lakomán vehet részt, aki ellátogat a kőkapui Károly-kastélyba. Különleges élményt nyújt a cigándi lakodalmas is. Emellett kellemes nyáresti kikapcsolódást kínálnak az éjszakai jazz műsorok a sárospataki Patkó Caféban.

Mád - Zsinagóga
 
Mára a Zempléni Fesztivál szerves részévé vált a határon túlra történő „kirándulás” és a határon túli magyar társulatok vendégjátéka. Idén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vendégeskedik Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájával, a zempléni program keretében pedig Kassán és Királyhelmecen lesznek koncertek.

Kassa - Dóm
 
Az idei rendezvénysorozatnak a természet kíméletlenségeivel is meg kell küzdenie. Az Antenna Hungária Rt. májusban bankszámlát nyitott az özönvízszerű esőzés által sújtott Mád és a környékbeli települések megsegítésére. A műsorszóró cég 1 millió forintot helyezett el a 10918001 00000003 30340007-es számú számlán, amelyre várják mindazok pénzügyi adományait is, akik segíteni szeretnének a bajbajutott embereken. Mád, a korábbi évekhez hasonlóan idén augusztusban is fontos helyszíne lesz a Zempléni Fesztiválnak. Dr. László Géza az Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója a Zempléni Fesztivál idején fogja átadni a számlára beérkező összeget dr. Szabó György országgyűlési képviselőnek, a megyei közgyűlés alelnökének.

Disznókő pincészet
 
A Zempléni Fesztivál támogatói:

Arany fokozatú támogató: Zemplén Régió Önkormányzatai.

Ezüst fokozatú támogató: UNITIS Rendszerház Rt., OTP Bank Rt., Disznókő Szőlőbirtok, HVB Bank

Bronz fokozatú támogató: Raiffeisen Bank

Állami támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés

[ Kadelka László ] 2005-08-09 08:12:00