Anch'io sono pittore
A Minimum Party Társaság bemutatkozik a Millenárison
Kedden, július 12-én du. 3 órától a Millenáris Park Fogadójában a kolozsvári Minimum Party Társaság bemutatkozó rendezvényt tart. Keretében kiállításra, katalógusbemutatóra, filmvetítésre és az idei, 10. Minimum Party összművészeti alkotótábor beharangozójára kerül sor.
A Minimum Party Társaság 2005. július 30 - augusztus 12. között szervezi meg, jubileumi rendezvényét, a tizedik alkalommal sorra kerülő Minimum Party összművészeti alkotótábor, szakmai fórum és fesztivál elnevezésű rendezvényt, amelynek mottója Correggio állítólagos mondása: Anch'io sono pittore. Ez az erdélyi rendezvény immár hagyománnyá vált, egyedülállóan ötvözi az alkotótábort a szakmai vitával és a művészeti fesztivállal. A tábor egyedi jellegzetessége a vizuális művészetek, fotó, film, kísérleti színház, mozgásszínház, zene, kézműves műhely, illetve az elméleti műhelyek (irodalom, filozófia, kritika) egymás mellett való működése, ami lehetőséget teremt az átjárhatóságra.

 
A Társaság létrejöttét egy erdélyi művészeti jellegű diáktábor létrehozásának szükségessége eredményezte még 1995-ben. 1996 óta, megszakítás nélkül, minden évben egy-egy művészeti alkotótábort szervezett meg, mindegyiket a székelyföldi Kászonszéken.
A Minimum Party Társaság évről évre létrehozta és megőrizte a táborban született alkotások dokumentációját, az archívumban felgyűlt képanyag, leírások és kritikai szövegek hiteles képet nyújtanak az elmúlt évek kászoni alkotótáborairól és a Kolozsváron tartott Charta Minimumia összművészeti szemlékről. A négy kiadást megért Minimum Party-katalógus ennek az anyagnak legjavát tartalmazza. Ez a katalógus tárgyi, értékőrző formában juttatja el az érdeklődőkhöz az erdélyi művészeti életben fontos szerepet betöltő Minimum Party táborok megvalósításait, ugyanakkor a jelenkori művészettörténet tanulmányozói számára kritikai forrást jelent. Az évek során felgyűlt fotó- és filmanyag, illetve a legutóbbi négy év Minimum Party-s eseményeit dokumentáló katalógusok bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt kedden délután a Millenáris Parkba.

[ Kalóz Róbert ] 2005-07-07 14:02:00