A NYÓCKER PÁRIZS SZÍVÉBEN
„Nagyjátékfilm Annecy Kristálya”-díjat nyert a film
2005. Június 26-án Párizs szívében, a Pompidou Központban első alkalommal láthatják a fény városának lakosai a Nyóckert. Gauder Áron filmjét az Annecy Animációs Filmek Nemzetközi Fesztivál nyerteseit bemutató „Annecy Párizsban” című filmsorozat keretében mutatják be, melyet a Pompidou Központban zajlik június 22-től 26-ig.
 
Június 6-tól 11-ig tartott az Animációs Filmek Nemzetközi Fesztiválja Annecy-ben, melynek egész estét betöltő filmek kategóriájában a zsűri a Nyóckernek ítélte a „Nagyjátékfilm Annecy Kristályát”. A magyar animációs filmet azóta több alkalommal is méltatták olyan olvasott francia lapok újságírói, mint a Libération vagy a Le Monde. A párizsiak első ízben 26-án 14 óra 30-kor ismerkedhetnek meg a Franciaországban Le Quartier (A negyed) címmel játszott alkotással, melyet fesztiválgyőzelmének köszönhetően a remények szerint talán a francia mozik is műsorokra tűzhetnek. Ami azonban biztos: a Párizsi Magyar Intézetben november 3-án, az Animációs Film Világnapja (okt. 31.) alkalmából levetítik a Nyóckert.

A Pompidou Központban rendezett sorozat filmleírása szerint:
„Ez nem Verona, hanem Budapest legzártabb gettója. Nem a Capulet és a Montague család, hanem egy magyar és egy roma klán rivalizál egymással. Nem a szerelem a tét, hanem a pénz és az olaj.”

[ Kis Zsuzsa (Párizs) ] 2005-06-24 12:32:00