IV-est a Csillagok háborújáról
A találkozóra meghívást kapott a hazai Star Wars-rajongótábor színe-java, Réz András filmesztéta és Tóth Tamás Boldizsár, az előzmény-trilógia magyarítója is. (Csütörtökön este hatkor a budai Komédium Kávézóban.)

   
   
   IV-est a Csillagok háborújáról
   
   

   Múlt héten teljessé vált a Star Wars legendáriuma. A mozik világszerte nagy sikerrel játsszák A Sith-ek bosszúját, a Baljós árnyak és A klónok támadása folytatását, az Új reménység (eredeti magyar címén Csillagok háborúja), A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér előzményét. Mostanra megtudhattuk, hogyan bukott meg a Galaktikus Köztársaság és jött létre romjain a Galaktikus Birodalom, miként vette át a hatalmat a sötét oldal "a béke és az igazság védelmezőitől", a Jedi-lovagoktól, miért lesz Anakin Skywalkerből Darth Vader, a rettegett, nehéz légzésű sötét nagyúr, és mint lesz a későbbi polgárháború illegális ellenálló mozgalmává a demokraták maradéka.
   
   Magyarországot is elérte az őrület, s ha már folyóiratunk alapítói Az Irodalom Visszavág címet hagyományozták ránk, úgy gondoltuk, mi sem hagyhatjuk szó nélkül a történteket. Csütörtökön este hatkor a Star Warsról fogunk beszélgetni a budai Komédium Kávézóban. Bár nem szolgálhatunk sem Boba Fettel, sem Luke Skywalkerrel, meghívtunk néhány szakértőt és érintettet, hogy ossza meg velünk gondolatait. A találkozóra meghívást kapott a hazai Star Wars-rajongótábor színe-java, Réz András filmesztéta és Tóth Tamás Boldizsár, az előzmény-trilógia magyarítója is.
   
   Többek között olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miért válhatott generációk kultuszfilmjévé, kultuszsorozatává a Star Wars? Több-e a duplatrilógia, mint egyszerű sci-fi vagy űropera? Forradalmasította-e a műfajt, vagy csak az újdonság erejével hat? Kell-e mélyebb összefüggéseket keresni a történetfolyamban? Rokonítható-e az olyan nagyszabású, mitikus vállalkozásokkal, mint a Niebelung-tetralógia vagy A Gyűrűk Ura? Inkább a történetmesélés ipari profizmusa, a tökélyre fejlesztett dramaturgia és látványvilág nyűgözi le a nézőt? Mennyiben fantázia és mennyiben köszön vissza a vászonról a valóság? George Lucas szerző-rendező a jövőbe lát, vagy a korábbi filmek voltak olyan hatással a kutatókra, fejlesztőkre és tervezőkre, hogy ma már számos fantáziaelem felbukkan a mindennapi életben és a nem túl távoli, de belátható jövőben? Mit üzen a rádió? Ki ölte meg Laura Palmert?
   
   Ha van véleménye és kíváncsi másokéra, tartson velünk! Minden érdeklődőt
   szeretettel várunk.
Az IV szerkesztősége

   
   http://www.iv.hu
   iv@iv.hu
       
2005-05-25 19:47:00