Horgas Eszter - Vukán György a Bécsi Kávézóban
Raiffeisen-koncertek a Bécsi Kávézóban
A Raiffeisen Koncertek keretében a Bécsi Kávézóban, május 26-án két „határátlépő” következik: Horgas Eszter fuvolaművész és Vukán György zongorista, zeneszerző ad koncertet. a Rózsakert Bevásárlóközpont kávéházában (1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.), május 26-án 18 órától.
Horgas Eszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, 1987-től többször fellépett például a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein. Alapítója az 1992-ben létrejött Forrás Kamarazenei Műhelynek is. Olyan előadóművészekkel játszott, mint például Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rolla János, de sikeres szólóesteket is adott a Zeneakadémián, s több szólólemezt készített Vigh Andrea hárfaművésznővel.

A klasszikus képzettségű fuvolaművész kereste a másfajta megszólalási lehetőségeket is, így kezdett dzsesszt játszani. A 2000 januárjában létrejött ClassJazz Band-et már Vukán Györggyel együtt hozta létre, a zenekarban játszik a kitűnő dzsesszdobos, Balázs Elemér és Berkes Balázs nagybőgős is. A négy előadóművész hatalmas sikereket aratott – ami igazolta a zenei határátlépő elképzeléseket.

Vukán György Horgas Eszter
 
Vukán György szintén a zenei szabadság, a műfaji kötöttségektől mentes muzsikálás jegyében kezdett együtt zenélni Horgas Eszterrel. Zeneszerzőként is rendkívül termékeny, ahogy előadóművészként szintén számtalan CD közreműködője. Több mint 40 esztendeje koncertezik, eleinte klasszikus, majd dzsessz zongoristaként, együtteseivel és szólistaként egyaránt, s a szerzeményeit klasszikus együttesek is előszeretettel játsszák. Szinte minden műfajban találkozhatunk Vukán-szerzeményekkel, legyen szó a dzsessz mellett filmről, balettről, operáról, oratóriumról. Több mint 100 filmhez komponált zenét, s például a Derby című balettjét a Magyar Állami Operaház több mint három éven át műsorán tartotta, ugyanitt mutatták be az Atlanta, Georgina (Black Advent) című operáját 1999-ben.

Vukán György számtalan helyen fellépett Európában és az Egyesült Államokban; 1992-ben ő vezette a European Broadcasting Union Big Band workshopját, amelyben Európa 17 országából szerepeltek zenészek. A Ceative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenkarral 1996-ban játszott közös hangversenyük, amelyben Chopin-átiratokat adtak elő, az év koncertje lett Hollandiában. Egyébként több formációja is létezett és létezik, ilyen a Septet, a Brass in the 5 és a CAE Trio, ez utóbbi 1990 óta koncertezik itthon és külföldön.
A hatalmas sikerű Magyar Magic, anglaiai közreműködői között, egyedül Őt hívták meg két alkalommal is az eseménysorozatra.

A koncertre a belépés ingyenes!

[ K.L. ] 2005-05-24 00:02:00