Tavasz kívül-belül
A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok következő koncertjén (április 30-án este hétkor) valódi tavaszi hangulatot varázsol az Uránia Filmszínházba.
 

“Ahogy Haydn megírta, amekkora zenekar előadta, ahogy Európa megszerette....” - szól a Haydn összes “neves” szimfoniáját bemutató sorozat jelmondata. Április utolsó napján azonban nem csak Haydn L'Imperiale szimfóniája szólal meg; hallhatnak egy-egy Händel, Mozart, Dohnányi és Wolf darabot is.

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok
 

A Tavasz kívül-belül című hangversenyen a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok ezúttal nem a megszokott módon, azaz karmester nélkül, hanem Rohmann Imre (fotó) vezényletével szerepel. A Salzburgaban élő kitűnő zongoraművész már többször dirigálta koncertjein az együttest, sőt, ő a munkájukat irányító művészeti tanács elnöke is. Rohmann Imre a híres salzburgi Mozarteum tanára. Az elmúlt harminc évben fellépett szólistaként a Berlini Filharmonikusokkal és a Mozarteum zenekarával, kamarazenészként partnerei voltak Perényi Miklós, Thomas Zehetmayer, Schiff András, a Bartók Vonósnégyes, valamint a Chicagói Szimfonikus Zenekar kamarazenészei.

Az est brácsás szólistája Thomas Riebl szintén a Mozarteum tanára. A világszerte ismert művészt egykor Végh Sándor is tanította. Koncertezett már Jessye Normannel és Gidon Kremerrel.
A másik szólista, Keller András az utóbbi időben a Keller Vonósnégyes sikereivel hívta fel magára a figyelmet. A Budapesti Fesztiválzenekar egykori koncertmestere vonósnégyesével a kilencvenes évek legelején a világ két legnevesebb kvartettversenyét nyerte meg, és azóta számos lemezükkel érdemeltek ki különböző elismerő díjakat.

 
[ Szikszay Szilvia ] 2005-04-28 10:02:00