Harmincéves a VUJICSICS EGYÜTTES
Jubileumi koncert a Nemzeti Hanversenyterenben
A harmincéves Vujicsics Együttes jubileumi koncerttel emlékezik meg névadójáról és az elmúlt három évtizedről április 20-án este 8 órától a Művészetek Palotájában található Nemzeti Hangversenyteremben.
A zenekart Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző köszönti.
 
Vujicsics Tihamér népzenekutató 1975-ben, amikor a repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, főhajtásként Vujicsics néven alakítottak együttest pomázi tanítványai és követői. Akkoriban mintegy háromszáz szerb család élt a környéken, s valamennyien mélyen kötődtek kulturális és nyelvi gyökereikhez, így archaikus vonásait megőrizve maradt fent a délszláv zenei hagyomány.
Ebbe merült bele, ezt ápolja, és - változatlan felállásban - azóta is ebben mélyíti különleges tudását a Vujicsics Együttes.
E harminc év alatt persze megfordultak a világ minden részén, lemezeik jelentek meg Nyugaton és idehaza, dolgoztak Sebestyén Mártával, és a provence-i oxitán Michel Montanaróval. Amióta a nyomukban "felbukkant" a Söndörgő Együttes, a stafétabot átadása miatt sem kell aggódnunk.

 
A Vujicsics Együttes:

Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, okarina, dvojnice, brácstambura
Brczán Miroszláv - csellótambura, brácstambura, ének
Eredics Gábor - basszprímtambura, harmonika, ének
Eredics Kálmán - bőgő, tarabuka
Győri Károly - prímtambura, hegedű
Horváth Zoltán - prímtambura, brácstambura, cselló
Szendrődi Ferenc - prímtambura, brácstambura, szamica

A jubileumi koncert vendégei:

Sebestyén Márta, Gyenis Katalin, Halmos Béla, Miqueo Montanaro, Versendi Kovács József, Szokolay "Dongó" Balázs, Balogh Kálmán, Juhász Zoltán, Szabó Zoltán, Söndörgő Együttes.

[ K.L. ] 2005-04-13 11:02:00