Komédia a szeretetről - Kornis Mihály: Halleluja
Eger Gárdonyi Géza Színház Stúdiószínpad
Kornis Mihály Halleluja című darabjának premierjére készül a Gárdonyi Géza Színház. Anger Zsolt második rendezése lesz egykori tanára, Kornis Mihály műve, amelyet a színház Stúdiószínpadán mutatnak be. Az előadás díszletét Valcz Gábor, jelmezeit Ferencz Zsófia tervezi. A bemutatóra március 24-én, az V. Egri Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor.
Zsámbéki Gábor a budapesti Nemzeti Színház produkciójaként, a Játékszínben rendezte az ősbemutatót, 1981 május 27-én. A díszletet Csányi Árpád, a jelmezt Schaffer Judit tervezte. A főbb szerepeket Agárdy Gábor és Márton András játszották. Az előadás komoly politikai bonyodalmakat okozott, jelentős szerepe volt abban, hogy a „Gáborokat” (Székely Gábor és Zsámbéki Gábor) leváltották a Nemzeti Színház vezetői posztjairól és így alakulhatott meg – Pozsgay Imre – segítségével az új, önálló Katona József Színház.
Minden bemutató meglepetés – mondta Kornis Mihály, aki több mint negyedszázada vetette papírra Halleluja című darabját. Örülök, hogy Anger Zsolt vállalkozott rá, hiszen a Színművészeti Főiskolán ezen a darabon keresztül tanítottuk a színészmesterséget az osztályuknak. Izgulok érte, hogy ne csak rendezzen, hanem színészként is dolgozzon. Furcsa, mit hoz az élet!
Egert is nagyon szeretem, már csak azért is, mert az összes nagy szerelmem egri volt, és az Egri csillagok volt az első könyv, amit olvastam. Bevallom, két éve nem járok színházba. Valószínű először és utoljára jártam itt is, nem mintha nem tartanám nagyra az egri társulatot, vagy nem lenne Eger a legkedvesebb városom! Amikor 1973-ban végeztem a főiskolán rendezői szakon, hat éven át nem tettem be a lábam színházba. A színház érdekesebb annál, minthogy az ember otthagyja, olyan tudás, amit nehéz megszerezni, de nem lehet elfelejteni. Ezért csak az írók tehetik meg, hogy néha szünetet tartsanak. Ezért is gondolom úgy, hogy nem jövök el próbát nézni, hiszen a végén még beleszólnék a munkába, nem hagynám Zsoltot rendezni… Ha egy mű több mint 25 évvel a megszületése után is működőképes, akkor én klasszikus vagyok! –mondta nevetve, mielőtt felolvasta volna darabját az első olvasópróbán.

 
 
 
 
 
 
 
 
KORNIS MIHÁLY

HALLELUJA
komédia a szeretetről

MIKSA, rettentő öreg - SATA ÁRPÁD
PISTA, benne van a korban, Miksa fia - BALOGH ANDRÁS
LEBOVICS, felnőttnek látszik, Pista fia - MÉSZÁROS MÁTÉ
SÓSTAI, Lebovics padtársa/ JENEI - SZÍVÓS GYŐZŐ
FERENCZI, Lebovics főnöke/UTÁLATOSELLÁTÓ - FEHÉR ISTVÁN
JAKOTA, Ferenczi főnöke/LAKÓBIZEL/SZUSZOGÓ - BLASKÓ BALÁZS
CICA, Lebovics egyik babája/NÁSZANYA/TANÍTÓNÉ - KOVÁCS PATRÍCIA
BABA, Lebovics egyik felesége/JENEINÉ - PÉTER KATA
DEMETERNÉ, finom öreg hölgy, SZTK jogosult/ANYÓS - BODOR ERZSÉBET
ÖNGYILKOS/VŐFÉLY/TANÍTÓ ÚR - VÓKÓ JÁNOS
VÖLEGÉNY/TARKAINGES - TÓTH LEVENTE
APÓS/CIGÁNY - HORVÁTH FERENC

Díszlet: VALCZ GÁBOR Jelmez: FERENCZ ZSÓFIA
Zene: DÉVÉNYI ÁDÁM Mozgás: FEKETE KATA
Rendezőasszisztens: D. KATONA MÁRIA

Rendező:
ANGER ZSOLT

Fotó: Gál Gábor

[ pcs - kl ] 2005-03-23 13:02:00