York napsütése Velence telét...
Nem bolondultam meg, csak láttam a Vígszínházban Valló Péter Goldoni-rendezését. Amikor felmegy a függöny, esik a hó, mint a Nemzetiben a III. Richárdban. Időnként robogók és autók jönnek színre, ahogyan Valló Shakespeare-jében is. Elől egy munkás villanyfúróval javítja az úttestet, ott is hagy néhány bazaltkockát a súgólyuk körül (amire igencsak szükség van a későbbiekben).
Harmath István chicagói kollégám megírta, hogy a Theatre Building Chicago március 11-én bemutatta Denise Wright zenéjével és dalszövegeivel, Dave Hudson librettójával és dalaival új, spanyol környezetben játszódó musicaljüket: Saint Peter’s Umbrella címmel. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője Chicagóban spanyol story lett.

 
 
Goldoni velencei komédiája, A kávéház, színhelye a Vígben nem Velence. Hanem Valló múlt idejű jelenkora. Modern, akár a III. Richárd. Vagy a Tévedések vígjátéka Eszenyi Enikőtől.
Szlávik István terecskéje a környező mai épületekkel szakasztott olyan, mint Kentaur díszlete volt a Shakespeare-vígjátékhoz. Most is jön a bumfordi Pindroch Csaba, az emeletről leszólnak neki leányok: Danis Lídia (Lisaura) és kergeti torinói felesége: a növendék Cseh Judit. A mértéktartóan mulatságos Fesztbaum most kávéházi pincér. Szamosi Zsófia féltékeny felség. Reviczky Gábornak a szeme sem áll jól, mint hamiskártyásbarlang tulajdonosnak. Diszkrét kopó Földi László. Kern Don Marziojának megítéléséhez nem tartom alkalmasnak magam.

 
 
Az este Harkányi Endréé és Kamarás Iváné. Mindketten ugyanazt a házilag előállított új szöveget mondják, amit a rendező, Bathó Tünde és Harangozó Eszter készítettek. Tőlük az anakronizmusok is jól esőek. Kamarás új arcát mutatja. Harkányi a régit. Kamarás belebújik a figurába. Harkányi jelzi mesebeliségét. Kamarás realista vagányt játszik. Harkányi menybéli jóságot testesít meg. Kamarás földből gyúrt. Harkányi álomsütemény. Kamarás a könnyen tévútra sikló valóság. Harkányi a világot kiegyenesítő irrealitás.

 
 
Goldoni leszerződött egyetlen színi évad alatt 16 háromfelvonásost megírni. A kávéház előadása a Vígben olyan, mintha egy év alatt tizenhatodszor láttam volna ugyanazt.

Forrás: mgp.szinhaz.hu
Fotó: Bálint F Gyula


További képek a képgalériában

[ M.G.P. ] 2005-03-21 16:02:00