Budapesti ligetek – Fák közt, padon
A Liget irodalmi és ökológiai folyóirat szerkesztősége egy nagyon szép kivitelezésű, remek fotókkal tűzdelt könyvet jelentetett meg a budapesti ligetekről Fák közt, padon címmel.
A Városháza tanácstermében március 8-án Schiffer János főpolgármester-helyettes és Levendel Júlia felelős szerkesztő mutatta be a Liget irodalmi és ökológiai folyóirat szerkesztőségének műhelyében készült Fák közt, padon című könyvet, amely Budapest ligeteit mutatja be. Az Ács Irén művészi fotóival illusztrált kötetbe a költői ihletésű szöveget Horgas Judit írta, a könyvterv René Margit munkája.

 
Mint ahogy azt Schiffer János főpolgármester-helyettes a könyvbemutatón is hangsúlyozta, ez a kötet nem egyszerűen a főváros parkjait, ligeteit bemutató fényképalbum, hanem egy olyan történelemkönyv, amely bemutatja, hogy a ma itt élők mit kaptak örökségül a város elmúlt két-háromszáz éves múltjából. Játékos kultúrtörténet is a könyv minden lapja, melyet Ács Irén nem pusztán illusztratív fotókkal gazdagított. A fotóművész Budapest parkjairól olyan felvételeket készített, amelyek megmutatják ezeknek a ligetek ezernyi arcát.

 
Csak találomra egy-egy jellegzetes, hatásos felvétel: például a Mechwart liget, melynek közelében annyiszor jártunk már, de sohasem éreztük, hogy a szocreál építésű volt tanácsháza (ma polgármesteri hivatal) környezete a szökőkúttal valójában milyen meghitt hangulatú. Ács Irén a park mai arcát is felmutatja, amikor lencsevégre kapja a park padján fekvő hajléktalant. Egy másik érdekes rész a kötetben a Vérmező bemutatása. Horgas Judit olyan apró részletét meséli el a Vérmező történetének, amelyről sosem hallottunk. Friedrich császári és királyi főherceg, a Saint-Jean d’Acre-i és saidai csaták fiatal hőse 1841-ben pár napot Budán töltött a nádor vendégeként – írja Horgas Judit, s e jeles eseményen keresztül rajzolja fel azt a mezőt, amely oly sokszor volt nem mindennapi események tanúja.

 
Regényes történeteket tudunk meg a Tabánról, a Városmajorról, a Füvészkertről is és még számos budapesti ligetről, amelyek ma is életünk részei. Gyönyörűséges könyvecske: minden felvétele, minden sora kincs.

[ Deák Attila ] 2005-03-18 08:02:00