KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZ vendégjátéka - HÁROM A TESTŐR
A KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZ a Vendégségben Budapesten, Határon Túli Magyar Színházi Estek keretében a THÁLIA SZÍNHÁZBAN óriási sikerrel mutatta be, 2005. március 7-én a HÁROM A TESTŐR című zenés darabot Verebes István rendezésében.
„A HÁROM A TESTŐR egy szövevényes és terjengős történet sajátságos megjelenítése stílustalan, zenés katyvaszként egy szünettel, ahogy azt a Komáromi Jókai Színház teljes társulata előadja,eredetileg írta Alexander Dumas, de ez nem érdekes, zene és dalszöveg sokaktól.”

 
 
 
A Három testőr történetét mindenki ismeri, pontosabban ismerni véli. De biztosak lehetünk ebben? Valóban átlátjuk, mi minden történik Dumas világhírű regényében?
Kezdetben három, később három plusz egy testőr harcol a ravasz Risseliő bíboros gárdistái ellen. A tét a királynő becsülete. A cél: visszaszerezni a medált, melyet a fenséges asszony egy pásztorórán Bakingem hercegének ajándékozott. Az útvonal: Párizs–London oda-vissza, többször is. A jelszó: Mindenki egyért, egy mindenkiért!
Eddig világos.
Csakhogy szerepel a történetben egy Milédi nevű díva is, aki szintén Párizs–London útvonalon cirkál, s némileg bezavar testőreink terveibe, valamint egy Rosfór nevű sebhelyes arcú úr, aki szintén a nagy tiszteletű bíboros embere. A jó oldalon – a királynő szolgálatában – viszont feltűnik Konsztansz, Bonasziő fogadós felesége, Dartanyan szerelme, és próbálja jobb útra terelni a történteket. Aztán van egy Plansé nevű szolga, és kiderül, hogy Atosz nevű testőr Milédi férjei közül az egyik, és van apácazárda, meg XIII. Lajos, meg Trevíj kapitány – Risseliő nagy riválisa… és valaki mondja meg: hogyan kerül vissza Párizsba a medál?

Megfejtéseiket várjuk a Komáromi Jókai Színház postacímén.
(Na, ugye, hogy nem tudják? És elárulom: ez az előadásból sem derül ki!)

Fotó: Dömötör Ede

[ K.L. ] 2005-03-08 10:02:00