Mér' pont oda?
Vasárnap este (február 13-án) számos kitűnő kulturális program, sőt nagyszerű hangverseny közül szemezgethet a közönség. Akkor miért pont a Zeneakadémiát válasszuk utunk céljaként? A Brazil Szimfonikusok izraeli származású művészeti vezetője és vezető karmestere, maestro Yeruham Sharovsky (fotó) vezényeli a zenekart ezen az estén.
Először is mert különleges, ritkán hallható darabok szólalnak meg az est folyamán. Aztán, mert egy nagyszerű hegedűművész játssza az egyik művet. És nem utolsó sorban, mert egy igen érdekes egyéniség vezényli a zenekart.

 
Kíváncsiak a részletekre? Élt Brazíliában a 19. Században egy zeneszerző, akit Carlos Antonio Gomes-nek hívtak. Ez a zeneszerző éjjel-nappal operákat írt, amiket Rio de Janeiró-ban sorra be is mutattak. Hát ez a Carlos Antonio Gomes egyszer csak gondolt egyet és elutazott Milánóba, az operák szülőföldjére tanulni egy kicsit. Itt szerezte Il Guarani című művét, amit a Scalaban 1870-ben nagy sikerrel elő is adtak. Hát ebből a darabból játszik elsőként vasárnap este a Dohnányi zenekar.

Egy spanyol származású francia zeneszerző (úgy látszik ezek már csak ilyen jövő-menő emberek), akit egyszerűen csak Lalo-nak hívtak írta a következő darabot, a Spanyol Szimfóniát, ami címével ellentétben hegedűverseny. Edouard Lalo brácsásként csinált karriert (már ha a brácsázást lehet karriernek tekinteni) egy vonósnégyessel. Közben operákat, baletteket, és versenyműveket írt kikapcsolódásként. Az igen jól sikerült hegedűversenyt a kolozsvári származású Ágoston András játssza 13-án, aki nem mellesleg nemzetközi karriert tudhat magáénak, és ismerik szinte az egész világon. César Franck sem lóg ki a sorból, ami a származását illeti, ő német-belga keverékű francia zeneszerző. Kicsit unalmasabb életet élt, mint az előzőek, állandóan templomokban orgonált, és leginkább egyházi műveket írt. Alkotott azonban egy szimfóniát is d-mollban (a dúr-ig már nem merészkedett el), ami elég népszerű lett azóta.
Ezt a színes sokadalmat egy igazán különleges egyéniség fogja össze a hangverseny folyamán. A Brazil Szimfonikusok izraeli származású művészeti vezetője és vezető karmestere, maestro Yeruham Sharovsky (fotó) vezényeli a zenekart ezen az estén.

[ Szikszay Szilvia ] 2005-02-11 00:02:00