PÍ - POFONOK ÉS ÍZLÉSEK - február
2005. február 18-án

PÍ - POFONOK ÉS ÍZLÉSEK

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület és a Műcsarnok közös új kritikai beszélgetéssorozata
2005. február 18-án, pénteken 18 órától a Műcsarnok előadótermében
Vitáznak: KERESZTESI JÓZSEF, SZERBHORVÁTH GYÖRGY, SZILASI LÁSZLÓ, ONDER CSABA, VIRGINÁS ANDREA

A vitára bocsátott művet választotta:
SZILASI LÁSZLÓ
A választott mű:

Jakus Ildikó - Hévízi Ottó:
OTTLIK-VEDUTA
Pesti Kalligram, 2004
***
A Szextett - Kritikai beszélgetéssorozat folytatásaként induló új szériában öt kritikus vitázik kortárs irodalmi művekről, öt ülésben, havonta egyszer. Minden alkalommal más-más résztvevő választja ki a vitára bocsátott művet a közelmúltban megjelent szépirodalmi palettáról. A választás kritériuma, hogy a könyv a kritikus ízlését tükrözze, de alkalmas legyen a gondolatok és értékítéletek ütközőpontjává válni. Pofonok nagy valószínűséggel nem fognak elcsattanni, ám a vitapartnerek dolga, hogy eldöntsék, osztják-e a könyvet méltató véleményét, avagy megingatni, vitatni kívánják.
Minden alkalommal más és más áll helyt a moderátor szerepében is.

***


1. A PÍ, más néven a Ludolph-féle szám az egyik legfontosabb matematikai állandó, tetszőleges körben a kerületnek és az átmérőnek a hányadosa. Közelítő értéke: 3,14. A mi értelmezésünk szerint valamiféle vitában létrejövő átlagértéket, közmegegyezést jelent a kiválasztott műről.
2. A megszépítés kua-ja. A Ji-King képjele. Jelentése: a PI a szépség, megjelenés, forma, esztétika, vagyis a külső jele, amelynek drámája nem más, mint hogy látszat és valóság ritkán fedik egymást. Jósjelként arra figyelmeztet, hogy sosem biztos, hogy jól, hitelesen látjuk, amit szemlélünk.

Kapcsolódó:
Kalligram könyvek
http://www.nol.hu/melleklet/cikk/349209/

***

A KÖVETKEZŐ KRITIKAI VITA

2005. március 18-án, pénteken 18 órától a Műcsarnok előadótermében
A vitára bocsátott művet választotta:
ONDER CSABA

A választott mű:
Farkas Zsolt: ÉR
Pesti Kalligram, 2004

***

FELHÍVJUK TISZTELT LÁTOGATÓINK FIGYELMÉT, HOGY TOLNAI OTTÓ FEBRUÁR 17-ÉN VESZI ÁT A MAGYAR IRODALMI DÍJAT A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIÁN AZÉRT A KÖNYVÉÉRT, AMELYRŐL AZ ELŐZŐ BESZÉLGETÉS FOLYT: KÖLTŐ DISZNÓZSÍRBÓL (Pesti Kalligram, 2004).
***

Műcsarnok, Budapest XIV., Hősök tere - Információ: 460-7000 –http://www.mucsarnok.hu-http://info@mucsarnok.hu, illetve: nagygabi@axelero.hu

2005-02-08 07:29:00