Petrovics 75
Egy népszerű zeneszerző
Február 9-én ünnepli 75. születésnapját Petrovics Emil zeneszerző, az Operaház főzeneigazgatója, tanár, közember. Barátai és tisztelői koncerttel köszöntik a háromnegyed évszázados mestert.
„Szeretek adni!” – mondta a minap. Adott is. Műveinek végeláthatatlan listája 1953-tól kezdve a 120 darabot is meghaladja. „Én nem kísérletező zeneszerző vagyok.” – hangzott el nemrég. S valóban, Petrovics Emil zenéje érthető, amennyire egyáltalán zenemű érthető lehet. Irt számos színházi és filmzenét, színpadi művet, kamara és szólódarabokat, verseny-, kórus-, és szimfonikus muzsikát. Első igazán nagy sikerét az 1961-es C’est la guerre című operája hozta. Rendkívül erős drámai érzéke méltán avatta sikeres színpadi szerzővé és oratóriumkomponistává. Hosszú időn át az Operaház igazgatójaként dolgozott. Elnöke volt a Szerzői Jogvédő Hivatalnak. Ma is tagja a Széchenyi Művészeti Akadémiának, tanít a Színház- és Filmművészeti, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Nagybecskereken született (Szerbia) és gyermekkorát Belgrádban töltötte, ami erősen rányomta a bélyegét úgy az emberre, mint a zeneszerzőre. Azon túl, hogy műveiben feldolgozta a szülőföld zenéjét is, a kettős nemzetiség kialakított benne egy globális világnézetet. Ahogy a különböző kultúrák keveredtek a zeneszerzőben sokkal színesebbnek, érdekesebbnek látta a világot, könnyebben el tudta fogadni a másságot, és már fiatalon érett politikai szemlélettel rendelkezett.
„Biztosan tehetséges vagyok”… – mondja ….„mert a zeneszerzéshez nyilvánvalóan valamiféle tehetség kell.” De ezen a témán könnyeden továbblép, mert valójában soha nem csak a zene, hanem általában a teljes élet foglalkoztatta. „Annyi minden történt velem” - hogy a 75 éves zeneszerző most önéletrajzi regényt ír az eltelt évekről. Reméljük, hogy az ősz hajjal is férfias és jó kiállású mester még sok új szerzeménnyel örvendezteti meg a muzsikustársakat és a zeneértő közönséget, és mindehhez nagyon jó egészséget kívánunk!

Boldog születésnapot!

Barátai és tisztelői hangversennyel köszöntik február 12-én 17 órakor Petrovics Emilt az Óbudai Társaskörben. A közreműködők: Kolonits Klára – ének Bogányi Gergely, Körmendi Klára, Mazalin Vanda – zongora Lakatos György – fagott Accord Vonósnégyes Szerb Gimnázium Kórusa Vezényel: Olivera Mladenovic Musinic Kaszás Attila - színművész Az est házigazdája Batta András

[ Szikszay Szilvia ] 2005-02-05 23:32:00