ARNE JACOBSEN: Mérföldkövek - Örökzöldek
Budapest Kiállítóterem (V., Szabad sajtó út 5.)
A Budapest Galéria a Dán Nagykövetség jóvoltából kamara-kiállításon mutatja be Arne Jacobsennek (1902-1971), a huszadik századi építészet és ipari formatervezés klasszikusának munkásságát. A kiállítást megnyitja Őexcellenciája HANS MICHAEL KOFOED-HANSEN, Dánia magyarországi nagykövete és PAZÁR BÉLA építész 2005. január 13-án, csütörtökön 17 órakor.
A kiállítás megtekinthető 2005. február 13-ig, hétfő kivételével 10-18 óráig, Budapest Kiállítóterem (V., Szabad sajtó út 5.).
 
Arne Jacobsen a funkcionalizmus, a nemzetközi modern stílus és a skandináv architektúra Aalto, Asplund és Utzon mellett egyik legnagyobb alakja az építészet legkülönfélébb területein alkotott maradandót.
Tervezett lakóházat (pl. Bella Vista-sorházak, Koppenhága), városházát (Rødovre), bankot (Dán Nemzeti Bank), szállodát (eredetileg Royal, ma SAS Hotel Koppenhága) és iskolát (pl. S. Catherine’s College, Oxford) is. Hírnevét mégis bútor- és ipari formatervezői tevékenységének köszönheti. Meghatározó mértékben járult hozzá a ma már világhírű dán design olyan értékeinek kifejlesztéséhez, mint a hagyományos kézművességből eredő tartósság, az elegancia, az egyszerűség, és a természetes anyagok kreatív alkalmazása.

 
 
 
Egyike volt azoknak a tervezőknek, akik a legtöbbet tették a tradicionális tárgyformálás és esztétika, valamint a modern ipari termelés követelményeinek összeegyeztetéséért.
Tárgy-remekei között tartjuk számon többek között a mind a mai napig gyártott Tojás és Hattyú fantázianevű foteljeit (1958), a Novo cég számára 1962-ben tervezett Hangya nevű rakásolható székét, magas háttámlájú Oxford székét (1964), „7” elnevezésű éttermi székét, a Cylinda Line néven forgalmazott (Stelton) rozsdamentes acél kávés és teáskanna készletet, a Royal nevű függőlámpát (1960, Louis Poulsen), és a Vola által gyártott fürdőszoba-szerelvényeit (1969). Kiállítás bemutatja Jacobsen építészeti alkotásait és leghíresebb tárgyait az említett bútoroktól a terítékekig és a világító testekig.

A kiállítás támogatói:
Dán Nagykövetség / Dán Kulturális Intézet / Danish Arts Agency / Fritz Hansen Mobilia Kft./ NordHouse / Louis Poulsen / Stelton Denmark / Vola

A Kiállítás budapesti szereplése után a kecskeméti Dán Kulturális Intézetben is látható lesz, 2005. február közepétől március közepéig.

További dán design látható a budapesti Magyar Iparművészeti Múzeum Skandináv design – Túl a legendákon című kiállításán, 2005. január 18-tól.

[ Kalóz Róbert ] 2005-01-13 06:02:00