ÉGTÁJAK FESZTIVÁL - VENDÉGSÉGBEN A DÉLVIDÉKEN
2004. december 17.–19., Zenta, Péterréve, Bácskertes
2004. december 17-e és 19-e között kerül sor a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Égtájak Irodája közös programjára, az Égtájak Fesztivál – Vendégségben a Délvidéken rendezvényre, melynek helyszínei Zenta, Péterréve és Bácskertes lesznek.
Zenta - címere
 
Az ÉGTÁJAK Iroda immáron tíz éve az anyaországi és határon túli régiók, valamint az egyes régiók kulturális kapcsolattartásának elősegítése révén azért dolgozik, hogy a határon túli magyarok szülőföldjükön, de mégsem elszigetelve boldoguljanak.

Négy évvel ezelőtt az Égtájak Iroda szervezésében a szlovákiai Farnadon kezdődött a Kárpát-medence különböző pontjain megvalósuló Égtájak című fesztiválsorozat, majd folytatódott Mezőbándon, Balánbányán, Gyergyószárhegyen, Szamosújvárott (Románia), Dályhegyen (Horvátország), Eszenyben (Ukrajna), szerte a Kárpát-medence magyarlakta vidékein, hogy egy-egy közösségi ünnep keretein belül a helybeliek megismerhessék az egységes magyar kultúra sokféleségét.

Zenta - Városháza 1929
 
A határon túli településeken megrendezett Égtájak fesztiválok közös jellemzője, hogy lehetőséget biztosítanak az 1996 óta évente megrendezésre kerülő Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozója résztvevőinek, hogy más-más régiókban ismét találkozhassanak Budapesten megismert barátaikkal, továbbá hogy újabb kapcsolatokat alakíthassanak ki a fesztivál többi résztvevőjével.
A vajdasági programon a helybeli művészeti együttesek mellett (Szélrózsa leánykórus, Zenta, Tisza Néptáncegyüttes, Péterréve, Bácskertesi petőfi Sándor Művelődési Egyesület ének- és néptáncegyüttese) a szlovákiai Farnadról (Nádas Néptáncegyüttes), valamint horvátországi Várdarócról és Erdődről érkező hagyományőrző együttesek közreműködnek, melyek mindegyike több alkalommal vett már részt a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóján.

Az Égtájak fesztiválok során a résztvevő fiatalok számára arra is alkalom kínálkozik, hogy megismerkedjenek az őket vendégül látó tájegység ünnepeivel, történelmével, földrajzával, nevezetességeivel, kulturális értékeivel, hogy intézményes, civil és baráti kapcsolatok épüljenek ki különféle települések és régiók között.
A délvidéki programban kiemelt helyen szerepel a régió megismerése, melynek keretében a résztvevők felkeresik Zenta, Szabadka, Palics és Péterréve legfontosabb látnivalóit.

(A képen a Városháza napjainkban)

A rendezvény három napja során lehetőség teremtődik arra, hogy a művészeti csoportok tagjai együtt gondolkodhassanak gyökereikről, jelenükről, jövőjükről, azonosságukról, különbözőségeikről, hogy nyitottak legyenek más nemzetek kultúrájának befogadására, és higgyenek abban, hogy a sokszínű magyar kultúra termékenyítőleg hat az európai kultúrára is.
Ebben az esztendőben e gondolatok jegyében került sor Égtájak fesztiválra Farnadon (Felvidék), Mezőbándon, balánbányán, Szárhegyen, Szamosújvárott (Erdély) és Eszenyben (Kárpátalja), és zárul ez az egyedülálló programsorozat Zentán, Péterrévén és Bácskertesen (Délvidék).

A FESZTIVÁL PROGRAMJA:

December 17. péntek, 18 óra. Városi Múzeum, Zenta
Megszentelt emlékeink

Zenta község szabadtéri szakrális kisemlékművei A 14. hagyományos karácsonyi néprajzi kiállítás ünnepélyes megnyitója. A kiállítást megnyitja: PhDr. Liszka József, a rév-komáromi Etnológiai Központ igazgatója.
A kiállítás rendezői: Vida János és Nagy Abonyi Ágnes. Közreműködik: a zentai Szélrózsa leánykórus, Takács Veronika és Berek Annamária, népdalénekesek, Farnad, Szlovákia és Sotkovszky Lajos, verséneklő, Garamkövesd, Szlovákia
A kiállítás 2005. január 31-éig tekinthető meg.

December 17. péntek, 19 óra. Művelődési Ház, Zenta
Égtájak Fesztivál – Vendégségben a Délvidéken

A budapesti Égtájak Iroda délvidéki gálaműsora
Az est vendégei: az erdődi Petőfi Sándor Kultúregyesület és a várdaróci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző tánccsoportjai (Horvátország); a farnadi Nádas néptánccsoport, Takács Veronika és Berek Annamária népdalénekesek, Sotkovszky Lajos, verséneklő, Garamkövesd (Szlovákia); a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ének- és táncegyüttese, a péterrévei Tisza Néptáncegyüttes, a zentai Szélrózsa leánykórus, a zentai Barkóca és a Pitypang hagyományápoló csoportok (Szerbia és Montenegró).
A rendezvény védnökei: Vrábel Károly farnadi és Juhász Attila zentai polgármester, valamint Goldschmied József, az Égtájak Iroda programigazgatója.

December 17. péntek, 22 óra Royal szálló étterme, Zenta
Közösségi együttlét, táncház

December 18. szombat, délelőtt és délután
Ismerkedés Szabadka és Palics történelmi és művelődéstörténeti emlékeivel

December 18. szombat, 19 óra. Színházterem, Péterrév
e Égtájak Fesztivál – Vendégségben a Délvidéken

A budapesti Égtájak Iroda gálaműsora
Az est vendégei: az erdődi Petőfi Sándor Kultúregyesület és a várdaróci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző tánccsoportjai (Horvátország); a farnadi Nádas néptánccsoport, Takács Veronika és Berek Annamária népdalénekesek, Sotkovszky Lajos, verséneklő, Garamkövesd (Szlovákia); a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ének- és táncegyüttese, a péterrévei Tisza Néptáncegyüttes, a zentai Szélrózsa leánykórus (Szerbia és Montenegró).

December 18. szombat, 22 óra
Közösségi együttlét, táncház

December 19. vasárnap, délelőtt és délután
Ismerkedés Zenta történelmi és művelődéstörténeti emlékeivel

December 19. vasárnap, 19 óra. Színházterem, Bácskertes
Égtájak Fesztivál – Vendégségben a Délvidéken

A budapesti Égtájak Iroda gálaműsora

[ káel ] 2004-12-13 00:02:00