A zene és a bor ünnepe a Vajdahunyad Várban!
2004. december 29-én
Különleges kulturális program a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban! Hangverseny, vacsora, borkóstoló, borvásár a gyönyörűen kivilágított, ünnepi Vajdahunyad Várban! 2004. december 29-én Megismerheti a pannonhalmi Főapátság (fotó) több évszázados szőlő- és borkultúráját.
 
Program:

16 órától: érkezés
o az érdeklődők megtekinthetik az állandó - szőlészeti és borászati - valamint a pannonhalmi időszaki kiállítást. Kérés esetén tárlatvezetést is biztosítunk.
18.30: Welcome drink

- 19.00: Koncert:

o Vivaldi: G-dúr szimfónia
o Mozart: D-dúr divertimento
o Boccherini: Az ördög háza
o Vivaldi: Négy évszak (Tél)
o Rossini: G-dúr szonáta
o Weiner: Divertimento
o Fellép: A Magyar Virtuózok Kamarazenekar. Művészeti vezető és közreműködik: Szenthelyi Miklós hegedűn (fotó)

- 20.00: vacsora: exkluzív állófogadás a Borkatakomba étterem szervírozásában
- Vacsora után borkóstoló borvásárlás a Főapátság pincészetének boraiból

’’A bencések a középkorban templomuk és monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúrát. Pannonhalmának egészen az 1945 utáni államosításokig saját borászata volt.
Ezt a hagyományt folytatták a szerzetesek, amikor új, mintegy 2000 m2 alapterületű pincét és borházat építettek, ahol 2003 őszétől folyik a szőlő feldolgozása. A 2001 őszén kezdődött telepítési munkáknak köszönhetően 37 ha területen újonnan telepített szőlő zöldell és további 15 ha termő ültetvény áll a borászat rendelkezésére.
A szőlőterület kétharmadán fehér szőlőfajták találhatók: elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és fűszeres tramini, de a borvidék tradicionális fajtái (olasz rizling, ezerjó, sárfehér) és néhány ígéretes nemzetközi fajta (chardonnay, pinot blanc) is szerepel a fajtaválasztékban. Az egyharmad részt alkotó kék szőlőfajták közül a pinot noir a legjelentősebb, de merlot és cabernet franc ültetvénye is van a pincészetnek. A fajtaszerkezethez igazodó pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. ’’

(Várszegi Asztrik főapát)

Az alsó képen: Várszegi Asztrik főapát úr, Ézsiás Erzsébetet – a Terasz külső munkatársát - és Madarassy István szobrászművészt kínálja az Főapátság borával.

Ézsiás Erzsébet - Várszegi Asztrik - Madarassy István
 
Ezt az egyedülálló, egyszeri alkalommal látogatható programot ajánljuk minden belföldi, és külföldi, a koncert-, kulturális valamint kulináris csemegék iránt érdeklődő közönségnek!

- A jegy ára: 5.000.- Ft. Megvásárolhatók: elővételben a múzeum főpénztárában, a bejáratnál lévő ajándékboltban és jegyirodákban.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyad Vár

(Érdeklődni lehet telefonon: 363 2711, 422 0765 Fax: 363 2711 www.mezogazdaságimuzeum.hu info@mmgm.hu)

Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2004-12-20 00:02:00