Budapest Music Center Records új lemezei
Karácsony előtt további három új Budapest Music Center Records lemez került az üzletekbe. A Balázs Elemér Group immár harmadik, a Grupa Palotaï pedig második albumát jelenteti meg a kiadónál. Külön öröm számunkra, hogy a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes személyében új zenekart is köszönthetünk a BMC előadói között!
 
A Refracting sounds – sorrendben a harmadik Balázs Elemér Group-lemez – egy újabb pillanatfelvétel arról az útról, amelyen a zenekar megalakulása óta halad, s ez alkalommal még inkább kirajzolódik egyéni látásmódjuk, hiszen az albumon kizárólag saját szerzemények találhatóak.
A számok erős képszerűsége nem utolsósorban azzal magyarázható, hogy egy részük eredetileg a Salamon András által rendezett Getno című film zenéjeként íródott, illetve a képek által ihletett improvizációkból formálódtak – az innen származó inspiráció a többi dal születésénél is jelentős volt.

A Balázs Elemér Group két korábbi lemezéhez képest a Refracting sounds-on némileg nagyobb szerep jut a kamarazenélésnek: a duók és triók bensőséges hangulatot árasztanak, s rajtuk a muzsikusok személyiségük rejtettebb zugait is feltárják a hallgató előtt.
(részlet a kísérőfüzetből)

 
A Párizsban élő magyar gitáros, Palotai Csaba vezette Grupa Palotaï egyéni hangzásvilága már minimyths c. első lemezükkel meghozta a csapatnak a kritikusok elismerését - a francia Jazzman 2003-ban ****-gal értékelte azt.
Most megjelent StompyTrashy c. albumán a kimagasló hangszeres tudással rendelkező, különleges felállású kvintett a korai new-orleansi jazztől a rock&rollon, twisten, a 70-es évek angolszász progrock-ján át a kortárs jazzig vezető hatásait szintetizálva energikus, leheletnyit bizarr és igen egységes hangzású, izgalmas szerzeményekben rajzolja még markánsabbra első lemezükön megismert stílusát.

 
Ahogy a muzsikusok együtt élnek a zenében, az egészen különleges. Noha azt szokás mondani, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, ők úgy rezonálnak egymásra, hogy muzsikájuktól „lángra kap a csárda” – ráadásul hárman vannak. Ágoston Béla, Burány Béla „Pöcök” és Szokolay Dongó Balázs állandóan figyelnek egymásra, továbbépítik a másik gondolatait, motívumait, valóban együtt játszanak. A kiváló csapatmunka mellett azonban a spontaneitás is óriási szerepet kap.
A gondosan megírt kompozíciókhoz és hangszerelésekhez a lehető legtermészetesebben társul féktelenül szabad játékuk. A kétfős ritmusszekció pedig remekül támogatja a fúvós szólistákat. Benkő Róbert talán a legkitűnőbb bőgős a magyar avantgárd zenében, akinek virtuozitása nagyfokú kifinomultsággal párosul, Geröly Tamás pedig egy elképesztően invenciózus és szellemes muzsikus – nemcsak kísérőként, szólistaként is.
(részlet a kísérőfüzetből)

[ Kovács Beáta ] 2004-12-20 00:10:00