ARANYHARANG DÍj: emberi történetek, emberi megvilágításban
CSAK ÉLNI AZ ÉLETET – VAN, AKINEK EZ SEM EGYSZERŰ
Az Aranyharang díjra vakok és gyengénlátók pályázhatnak egy-egy különleges humánus cselekedet leírásával. A nyertesek díjazására a díjalapító Kárászy Szilvia (fotó), zongoraművésznő hagyományos Karácsonyi Harangjáték koncertjének keretében kerül sor december 18-án. a Magyar Tudományos Akadémián.
’’CSAK ÉLNI AZ ÉLETET – VAN, AKINEK EZ SEM EGYSZERŰ’’

Olyan pályamunkákat várnak a kiírók, melyek példaértékű élettörténeteket mesélnek el, kitartásról, szeretetről, mások megsegítéséről, ember feletti tettekről, melyek nemcsak sorstársaiknak, hanem a látó emberek számára is tanulságosak lehetnek.
A nyertesek díjazására a díjalapító Kárászy Szilvia, zongoraművésznő hagyományos Karácsonyi Harangjáték koncertjének keretében kerül sor december 18-án.
Az esten tradicionális karácsonyi dalok hangzanak el a hangszer hazánkban egyedülálló művészének, Kárászy Szilviának előadásában.

 
Kárászy Szilvia, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Retina Magyarország Egyesület 2004-ben először hirdeti meg országosan is pályázatát az Aranyharang díj elnyeréséért.
Az Aranyharang díjra olyan vak és gyengénlátó gyerekek és felnőttek jelentkezését várják, akik valamilyen kiemelkedő emberi tettet vittek véghez. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet, valamint az a bátorítás adja, amiben nemcsak a díjazottak, de minden segítséggel élő osztozhat. A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők is higgyenek a teljes értékű életben, illetve abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban és nyújthatnak maradandót, különlegeset, ami kivívja a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de valami maradandót is alkothatunk.

 
Az Aranyharang díjat 2001-ben Kárászy Szilvia, zongoraművésznő alapította, aki amellett, hogy egy különleges hangszer, a harangjátéknak a mestere, a magyarországi Lions Klubok kormányzóságának művészeti elnöke is.
Művészetével egyedi élményt kíván nyújtani a zenekedvelőknek, és emellett elkötelezett a fogyatékkal élők segítésében is. 2001 óta minden évben jótékonysági koncertet ad a vakok és gyengénlátók támogatásáért. Ennek jegyében hozta létre négy évvel ezelőtt az Aranyharang díjat, melyet azóta is minden évben a Karácsonyi Harangjáték koncert keretében adnak át.

Ez évben a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont a koncertnek és a díjátadónak december 18-án, este 6 órakor.
A beérkezett pályaműveket egy hét tagú zsűri bírálta el, melynek szakmai tagjai és a támogató nagyvállalat a Novartis mellett olyan közismert emberek is helyet foglalnak, mint Bárdos András, Jordán Tamás és Zorán.

A koncert és a díjátadó fővédnöke Dr. Göncz Kinga esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter.

[ Kalóz Róbert ] 2004-12-14 15:02:00