Kathleen Ferrier, a csodálatos kontraalt
Kathleen Ferrier a lemezgyűjtők első számú kedvence. Halála után 50 évvel sorra jelenik meg egykori felvételeinek digitalizált változata, sőt már DVD-n is hallgathatjuk.
Mint Gustav Mahler műveinek rajongója először a Dal a Földről 1952-ben rögzített felvételén hallottam Kathleen Ferriert: Julius Patzek (tenor) és a Bruno Walter által vezényelt Bécsi Filharmonikusok előadásában elementáris hatása volt. S bár azóta számos világhírességgel hallottam a művet, máig Kathleen Ferrier éneke számít etalonnak. Különben már az első edinburghi fesztiválon énekelte Mahler művét.
Kathleen Ferrier (1912–1953) olyan kontraalt volt, akit Anglia egyik legközkedveltebb énekesnőjévé tett mind csodálatos hangja és művészete, mind meleg és egyenes lénye. Személyisége mindenen átsugárzott, amit csak tett. Technikája rendkívül kidolgozott volt. Mindez a Decca kiadó gondozásában most megjelent DVD-n is jól látható.

 
Hangja a legmagasabb rendű, igazi kontraalt volt. Tónusában rendkívüli módon elegyedett a gazdagság és a tisztaság: a legenda szerint egy gégész megvizsgálta torkát, gyönyörűnek nevezte hangszálait. Bruno Walter szerint a legszebbet a „spirituális jelentésű” zenében nyújtotta. A kortársak sokáig fájdalmasan emlékeztek Ferreier hősies küzdelmére, amit a korai halálát okozó rák ellen folytatott.

Kathleen Ferrier digitalizált felvételei a Decca kiadó jóvoltából már eddig is, de az utóbbi időben még inkább jelen vannak a nagy hanglemezszalonokban. A szimpla és dupla albumok mellett most megjelent az a tíz CD-ből álló díszdoboz, amely a legjelentősebb, csodálatos felvételeit tartalmazza.
Az általa előadott olyan dalok, mint Schubert A fiatal apácája jól tükrözi, mennyire meg tudta ragadni a költemény pszichológiáját, amelyben egy fiatal lány lemond szerelméről, hogy Krisztusnak szentelje magát.
Senkit ne riasszon el, hogy ez esetben mono felvételeket digitalizáltak – Ferrier hangja túlszárnyalja a technikai korlátokat.

[ Deák Attila ] 2004-12-14 14:02:00