Agatha Christie a Vidám Színpadon
…és már senki sem! (Tíz kicsi néger)
’’Ez nem ugyanAz’’ című musical-est –befogadott- bemutatóját követően Agatha Christie: ’’…és már senki sem! (Tíz kicsi néger)’’ című krimije kerül színre december 17-én Simon Balázs rendezésében. Krimibe illő bonyodalom a cím körül. Betlehemes játékra hívják az érdeklődőket a Gerbaud Cukrászda mellett felépített barlangdíszlethez december 21-23. között. December 31-én délután 6 órai, illetve este 10 órai kezdettel Vidám Szilveszter címmel zenés óévbúcsúztató.
 
Ez nem ugyanAz című musical-est - amely befogadott produkcióként szerepel a Vidám Színpadon - rendezője Dunai Tamás, a főbb szerepekben többek közt Détár Enikő, Janza Kata, Dolhai Attila, Földes Tamás és Szomor György látható.

A készülő új bemutató, Agatha Christie: …és már senki sem! (Tíz kicsi néger) című krimije Simon Balázs rendezésében. A fő szerepekben többek között Benedek Miklós, Borbás Gabi, Drahota Andrea, Kovács Vanda, Kárász Zénó, Schlanger András, Szakács Tibor, Varga Zoltán, Verebély Iván látható.
Puskás Tamás igazgató elmondta: ''Tavaly Shakespeare-vígjátékaink kapcsán azt mondtuk, ambíciónk bebizonyítani, hogy az agg szerző művei legalább olyan izgalmasak, mint Agatha Christie-é. Most az ellenkezőjét (is) bizonyítjuk.
Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijének színpadi változata 1943-ban indult világhódító útjára. Azóta a világ szinte minden országában nagy sikerrel játszották. A legutóbbi budapesti bemutató azonban már közel hatvan évvel ezelőtt volt.
Előadás címe az Agatha Christie Alapítvánnyal való hosszas egyeztetés eredménye.''

Benedek Miklós - Drahota Andrea
 
A színdarab cselekményéhez méltóan fordulatos a mű címének története is. 1868-ban látott napvilágot Septimus Winner amerikai zeneszerző Tíz kicsi indián című megzenésített versikéje, amelynek története a tíz kicsi figura különböző módozatú elhalálozását meséli el. A dalocska ismertté vált minden angol nyelvet beszélő területen. Ezt a dalszöveget, azaz ennek címét alakította Agatha Christie 1939-ben publikált bűnügyi regénye, Tíz kicsi négerré. Ez Nagy Britanniában semmilyen negatív felhangot nem váltott ki a maga idejében, de az Egyesült Államokban, egy évvel később, 1940-ben már Tíz kicsi indiánra változtatták a krimi címét.
A sors iróniája, hogy idővel az „indián” is felkerült az etnikai érzékenységet sértő kifejezések listájára. Az írónő maga adaptálta színpadra regényét, amelynek 1943-ban volt a bemutatója Londonban – ismét Tíz kicsi néger címen. Újabb egy év múlva a New York-i Broadway-n viszont, már az And Then There Were None címet viselte ugyanez a színdarab (ez a címváltozat a versike utolsó sora egyben, jelentése a mindenkori fordítástól függően: És többen nincsenek, vagy És már senki sem).
2002-ben Agatha Christie szerző jogait is kezelő örökösei hozzájárultak, a „néger” szót tartalmazó cím betiltásához. A jogtulajdonos Agatha Christie Limited napjainkra csak az And Then There Were None” cím használatára ad engedélyt, legfeljebb alcímként szabad a Tíz kicsi néger, vagy Tíz kicsi indián címet feltüntetni.

Schlanger András - Benedek Miklós
 
A Vidám Színpad nemcsak befogad a falai közé produkció(ka)t, hanem kimozdul az épületből. Betlehemes játékra hívják az érdeklődőket, amelyre a színház szervezésében a Vörösmarty téren kerül sor december 21-23. között. Három napon át, a Gerbaud Cukrászda mellett felépített barlangdíszletben elevenedik meg a bibliai történet naponta nyolc alkalommal 10 és 18 óra között.

Szakács Tibor
 
Kárász Zénó Kovács Vanda
 
December 31-én délután 6 órai, illetve este 10 órai kezdettel Vidám Szilveszter címmel zenés óévbúcsúztató műsort tartanak. A fellépők közt található Nyertes Zsuzsa, Meskó Tímea, Benedek Miklós, Csonka András, Magyar Attila, Straub Dezső, Szacsvay László és Verebély Iván.

A próban készült fotókat Kiss Péter készítette.

[ Kadelka László ] 2004-12-10 00:02:00