Munkácsy Mihály ismét Párizsban
A Párizsi Magyar Intézet programjai 2004 decemberében
Kosztolányi Dezső irodalmi örökségével foglalkozó konferenciával kezdi decemberi programjait 6-án a Párizsi Magyar Intézet. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum bemutatja névadója műveit és életéhez kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat. Urbán György képzőművész és Gyenes Zsófia textiltervező művei is láthatóak Párizsban.
Kosztolányi Dezső irodalmi örökségével foglalkozó konferencia résztvevői: Szegedy-Maszák Mihály, Francois Soulages, Szávai János, Tverdota György, Nicolas Lissarragues, Cécile Girousse, Bónus Tibor, Józan Ildikó és Nyikos Júlia.

December 7-én nyílnak a PMI decemberi tárlatai, melyek 2005. január 5-ig tartanak nyitva. A nagyteremben Munkácsy Mihály és Párizs címmel a mintegy három évtizedet a francia fővárosban töltő festő - a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyagát képező -fotóiból, tárgyaiból, dokumentumaiból és természetesen műveiből láthatnak – egy majdani nagy Munkácsy-kiállítás reményében – válogatást a párizsiak.

Munkácsy fényképe dedikációjával 1879
 
Munkácsy Mihály, a legismertebb magyar festőművész életének és munkásságának nagy része Párizshoz kötődik. 1844. február 20-án született, az akkor még Magyarországhoz, ma Ukrajnához tartozó Munkácson. 1852-ben árvaságra jutott, és békéscsabai nagybátyja, Reöck István vette magához. Gyámja asztalosnak szánta, s inasnak adta. Szerencsére tehetségére felfigyelt Szamossy Elek festő. Pesten, Bécsben, Münchenben, majd 1868-tól Düsseldorfban képezte magát. Itt alkotta 1869-ben első figyelmet keltő munkáját, az Ásító inast.

Munkácsy Mihály - Zongoralecke
 
1870-ben a Siralomház című alkotásával elnyerte a párizsi Salon aranyérmét, s ezzel megnyílt számára az út a világhírnév felé. A következő évben Párizsba költözött, ahol több jelentős realista életképet festett (Tépéscsinálók, 1871; Éjjeli csavargók, 1873; Köpülő asszony, 1873; Zálogház, 1874 stb.). De Marches báró özvegyével, Cecile Papier-vel kötött házassága után felesége majd Karl Sedelmeyer műkereskedő hatására témaválasztása jelentősen megváltozott.
Milton az elveszett paradicsomot diktálja leányainak című műve 1878-ban elnyerte a párizsi világkiállítás nagy aranyérmét. További egyetemes témát keresve született meg nagyméretű Krisztus-trilógiája (Krisztus Pilátus előtt, 1881; Golgota, 1884; Ecce homo, 1896). (A részletek, a kompozíció gondos, előzetes megtervezéséről tanúskodnak a kiállításban látható, beöltöztetett modellekről készített fényképek. A Golgota tanulmányfotójához például Munkácsy saját magát kötöztette fel a keresztfára!)

Munkácsy műterme Párizsban
 
Az ezek mellett – többnyire külső unszolásra – festett szalonképein is megmutatkozik festői kvalitása, de leginkább tájképei és virágcsendéletei mutatják ebben az időszakban festészetének igazi értékeit. Az élete vége felé, a magyar Országház számára 1893-ban festett Honfoglalás című műve akadémikus vonásokat mutat, az 1895-ben készítet Sztrájkban azonban visszatalált a kezdetek realizmusához.
1900. május 1-jén halt meg Endenichben.

Korabeli metszet a Golgotáról
 
A kiállításban bemutatott relikviák és a festmények a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum mintegy 400 darabos Munkácsy-gyűjteményéből származnak. Többségük Párizsban kézsült, az ezüstkoszorú és a két néprajzi tárgy azonban a festő magyar kötődését tanúsítja.

Megtekinthető: Párizs 2005. január 10-ig.

A Párizsi Magyar Intézet kistermében Urbán György képzőművész legújabb munkáit tekintheti meg a közönség. Az első emeleten az ifjú, reményteljes tehetség, a Párizsi Iparművészeti Főiskola frissen végzett hallgatója, Gyenes Zsófia textiltervező mutatja be kollekcióját, melyben a magyar kékfestő hagyományt indiai tanulmányútján szerzett tapasztalataival ötvözi.

Krisztusfej - tanulmány
 
A PIM további decemberi programjai:

A Mikulás december 8-án érkezik a PMI-be a francia fővárosban élő magyar gyerekekhez. Az ajándékosztás után a kicsik és nagyobbacskák a hetvenes évek gyermekinek kultuszfilmjét, az Égigérő füvet láthatják az intézet mozijában.
December 10-én az Arthèmes Egyesület rendezésében Sarah Lavaud zongorahangversenyére kerül sor.
December 15-én a Franciaországban élő bábtervező, Bródy Vera /többek között Mazsola megalkotója/ a PMI karácsonyi műhelyén osztja meg művészetének néhány titkát a résztvevő gyerekekkel, akik papírból hajtogatnak majd állatokat.
December 16-án a Pierre Boulez vezette Ensemble Intercontemporain szólistája, Hadady László oboaművész Dobozy Borbála csellóművész és a Weiner-Szász Kamarazenekar kíséretében J. S. Bach kevéssé ismert oboára írt concertóit játssza a PMI hagyományos karácsonyi koncertjén.

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba
 
Köszönjük a segítséget a Munkácsy Mihály múzeum munkatársainak.

Fotó: Latorcai János

[ Kalóz Róbert ] 2004-12-03 09:02:00