John Steinbeck: EGEREK ÉS EMBEREK
Miskolci Nemzeti Színház
A miskolci Nemzeti Színházban már a hetedik bemutatóra kerül sor ebben az évadban, 2004. december 3-án este. John Steinbeck (fotó): EGEREK ÉS EMBEREK című színművét színpadra alkalmazta: George S. Kaufmann. Hamvai Kornél 2002-ben készült fordításában, Zeke Edit díszletében és jelmezeiben, Tordy Géza rendezésében, a Nagyszínházban mutatják be.
Egy írói diadalút kezdetén született az Egerek és emberek. Steinbeck egyik későbbi munkájával sem ért el akkora színpadi sikert, mint ezzel az eredetileg regényformában megírt művel.
Az Egerek és emberek zseniális fényképsorozat a múlt század harmincas éveinek Kaliforniájáról. Négy nap története négy kinagyított pillanatfelvételen.

’’Az Egerek és emberek Steinbeck korában éppolyan érvényes volt, mint ma. Egyszerű emberek története ez, bármely munkásszálláson megtörténhet – Amerikában, Magyarországon, mindegy.
’’Alig valaki megy kettesével. Én, mondjuk, alig valakit láttam – mondja az egyik szereplő a két barátról, George-ról és Lennie-ről. – Napszámnál tudod, hogy van. Jönnek, megkapják az ágyat, lehúznak egy hónapot, mennek tovább. Nem foglalkoznak senkivel. Szóval azért fura. Egy ilyen lökött, meg egy ilyen okos…’’
Miről is szól ez az idézet? Az emberi önzésről. A totális emberi önzésről. S nem arról van szó, hogy a gazdasági körülmények (az 1930-as évek gazdasági válsága Amerikában), az élet neheze (a napszámos lét gyötrelme, kilátástalanága) az, amitől önzővé válnak az emberek.
Nem.
Hanem ilyen az ember.’’

(Tordy Géza – rendező )

Mihályfi B. - Hunyadkürti I. Németi Gy. - Hunyadkürti I.
 
Németi Gy. - Hunyadkürti I.
 

A SZÍNLAP:

Lennie - HUNYADKÜRTI ISTVÁN
George - MIHÁLYFI BALÁZS
Candy - CSAPÓ JÁNOS ( a képen)Jászai-díjas, Érdemes művész
Slim - D. DERECSKEI ZSOLT
Crooks - BŐSZE GYÖRGY
Curley - FANDL FERENC
Curleyné - NÉMETI GYÖNGYI
Whit - SOMLÓ ISTVÁN
Carlson - HORVÁTH LÁSZLÓ
A gazda - KULCSÁR IMRE

Színpadra alkalmazta: George S. Kaufmann.
Fordította:Hamvai Kornél
Díszlet-jelmez: Zeke Edit

Rendezte: Tordy Géza

Fotó: Éder Vera

[ káel ] 2004-12-02 06:02:00