Zárul a Magyar Magic
Magyar Magic rendezvényeit mintegy egymillióan látták
A magyar elnök október 27-én találkozott a brit uralkodóval. A találkozóról kiadott közlemény szerint Mádl Ferenc és Erzsébet királynő megállapította, hogy a rendezvénysorozat révén a magyar kultúra ma jóval ismertebb Nagy-Britanniában. Az eseménysorozatot november 20-án este zárta be Hiller István kulturális miniszter. Elmondta: a Magyar Magic-nek köszönhetően máris négyszeresére nőtt a hazánkba érkező angol kultúr-túristák száma.
A zárókoncertet, ugyanúgy, mint a nyitót, Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes adta a londoni Royal Festival Hall 2500 embert befogadó, zsúfolásig megtelt termében. Bogyai Katalin, a rendezvénysorozat igazgatója, zárszavában arról szólt: a magyar kultúra ez alatt a szűk másfél év alatt kitörölhetetlen nyomot hagyott a britek gondolkodásában. A helyi sajtóban másfél év alatt több mint hatszáz említés történt a Magyar Magicről.

 
A főszervező, a londoni Magyar Kulturális Központ összesítő adatai szerint a Magyar Magic rendezvényeit hozzávetőleg egymillióan látták. Az események 125 helyszínen zajlottak, közel 500 kulturális eseménnyel és csaknem 2000 magyar és brit részvevővel. 155 brit partnerintézmény működött közre.
A rendezvénysorozat alatt 13 városban - Londonban, Bradfordban, Bristolban, Glasgow-ban, Cambridge-ben, Marlow-ban, Liverpoolban, Huddersfieldben, Cheltenhamben, Cardiffban, Edinburgh-ban, Canterburyben és Belfastban - voltak magyar kulturális események.

 
Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket adott át csütörtök este Londonban Hiller István kulturális miniszter.
A londoni Magyar Kulturális Központban megrendezett ünnepségen Hiller István a szavai szerint ritkán és csak kiemelkedő teljesítményért adományozott elismerést nyújtotta át Péter László professzornak, a Londoni Egyetem tanárának, a Brit-magyar diplomáciai kapcsolatok című, tavasszal megrendezett nagyszabású diplomáciatörténeti konferencia elnökének, akinek a csütörtök esti rendezvényen mutatták be a "British-Hungarian Diplomatic Relations Since 1848" (A brit-magyar diplomáciai kapcsolatok 1848 után) című könyvét.

Ugyanilyen kitüntetésben részesült Sandra de Laszlo, Philip Alexius de Laszlo, azaz László Fülöp Elek magyar születésű, jelentős XIX.-XX. századi portréfestő leszármazottja, a László-életműkatalógus szerkesztője. László Fülöp képeiből januárban, a londoni Christie's aukciós ház termeiben rendeztek nagyszabású kiállítást, amelynek Sandra de Laszlo volt a kurátora.
A kiállításon - amelyet Anna hercegnő, II. Erzsébet királynő leánya nyitott meg - László kilencven olajfestménye és rajza volt látható, a művészetéhez kapcsolódó egyéb emléktárgyakkal és fotókkal együtt. A képek közül többet az uralkodó kölcsönzött saját gyűjteményéből a rendezvénynek.

Pro Cultura Hungarica kitüntetésben részesült Váci Sándor építész is, aki a Magyar Magic keretében megrendezett, "Magyar kortárs építészet: organikus és modern" című építészeti kiállítás kurátora volt. A kiállítás anyagát a Brit Építészek Királyi Intézetében és Glasgow-ban állították ki.

[ K.L. ] 2004-11-22 14:02:00