Závada Pál - Szólj anyádnak, jöjjön ki!
Ősbemutató Szolnokon
A szolnoki Szigligeti Színházban november 12-volt, Závada Pál: Szólj anyádnak, jöjjön ki! című darabjának ősbemutatója. A nagysikerű Jadviga párnája szerzőjének groteszk színpadi műve - két felvonásban - egy mai magyar kisvárosban játszódik, pár évvel az ezredforduló előtt vagy után. A rendező Telihay Péter.
Egy debütáló szerző – remélt nézőihez

„Kedves szolnoki színházbarátok” – ezzel kezdtem volna e sorokat, de rájöttem, helyesebb így: „Kedves barátai a szolnoki színháznak”, hiszen tudom, hogy az előadásokra számos látogató érkezik a megyéből és a megyén túlról vagy éppen Budapestről is.

Lehetőséget kaptam e hasábokon, hogy levéllel fordulhassak Önökhöz – abból az alkalomból, hogy bemutatkozhatom az Önök színházában.
Könyvbemutatóban, regény-beharangozóban pályám során volt már többször részem – mire ezek a sorok megjelennek, túl leszek a legfrissebbiken is, A fényképész utókora című regényemén, ugyancsak a Szigligeti Színház szervezésében. De színpadi ősbemutatóm soha nem volt még.

Azaz írtam én már színdarabot – tavaly mutatta be a József Attila Színház –, de az Mikszáth Kálmán regényéből, a Különös házasság-ból készült, vagyis nem egészen saját mű. Most azonban nem támaszkodhattam a mester pennát tartó kezére, s nem bízhattam benne, ez alkalommal is méltatni fog arra, hogy ráverjen az enyémre a pipaszárral, ha képernyőmön valami nem tetszik neki.
November 12-én, pénteken tehát bemutatkozunk a Szólj anyádnak, jöjjön ki! című előadással, amely „itt és ma” játszódik, és „rólunk” szól, de hadd ne meséljek róla többet (helyem sincsen rá). A szerző ilyenkor persze izgul, szorong, persze főleg örül, s megpróbálhatja magát és művét remélt közönségének jóindulatába ajánlani. De utóbbi talán mégiscsak fölösleges: Ítéljen csak a tisztelt néző a maga ízlése szerint, s ha úgy adódik, zaklassa csak föl magát szabadon. Annyit mondhatok, hogy a társulat és Telihay Péter rendező kitüntető figyelemmel bánt a darabommal – a színészek, úgy hírlik, örömmel vetették bele magukat, és szeretik játszani.
Őszintén remélem, hogy Önök pedig szeretik majd nézni, s ha az előadás fölzaklatóan hatna, az jótékony érzés lesz, nem pedig bosszús. Eddigi és majdani érdeklődésük iránti tisztelettel és köszönettel:

Závada Pál

 
 
 
 
 
 
 
A szereposztás:

MOTIKA Ferenc - Quintus Konrád
BOSZÁK Frigyes regionális elnök - Karczag Ferenc mv.
BOSZÁKNÉ Nusi, a felesége - Sztárek Andrea
BOSZÁK JULI , a lányuk - Huszárik Kata
ENCI - Sárvári Diána
HAJNI - Schramek Andrea
POSTÁS - Horváth Gábor
RENDŐR - Zelei Gábor
F. SZABÓ Béla polgármester - Mikó István
GUBA Miklós főmérnök - Harsányi Attila
SÁNTA Ernő, a volt polgármester - Petridisz Hrisztosz
SÁNTÁNÉ, a helyi tévétől - Gombos Judit
NÉMET TURISTA - Molnár László
JÉGKRÉMES - Hatvani Margit
ÚJSÁGÍRÓ - Barabás Botond

Díszlettervező: Kovács Yvette Alida
Jelmeztervező: Zeke Edit mv.

Rendező: Telihay Péter

Köszönjük a fotókat a színháznak

[ KA-LÁSZ ] 2004-11-16 15:10:00