Philip Morris Magyar Balettdíj 2004
Idén tizenkettedik alkalommal adták át a Philip Morris Magyar Balettdíjat, amely a magyar tánckultúra felkarolására és a táncművészek teljesítményének elismerésére jött létre 1993-ban. A Fődíjat és az ifjú tehetségeknek járó Junior-díjat minden évben az a két magyar balett-táncos nyeri el, aki jelentős mértékben járult hozzá a magyar balettművészet értékeihez.
Az idei díjátadó ünnepséget ismét a Nemzeti Táncszínházban rendezték meg. Az intézmény elhívatott támogatója a rangos eseménynek azzal, hogy otthont nyújt a gálának.
A díjat évente egyszer ítéli oda egy nagy tekintélyű szakmai zsűri, a Philip Morris Magyar Balett Alapítvány Művészeti Tanácsa, melynek elnöke Szakály György, a Magyar Állami Operaház balett művésze.
A tanács tiszteletbeli elnöke Seregi László Kossuth díjas, Érdemes művész koreográfus. A kuratórium tagjai a magyar balett szakma képviseletében Lőrinc Katalin, Metzger Márta, Uhrik Dóra, Kiss János és Pataki András, valamint El Kazovszkij, Eszenyi Enikő, Jancsó Miklós, Presser Gábor.

 
A Fődíjat és az ifjú tehetségeknek járó Junior-díjat minden évben az a két magyar balett-táncos nyeri el, aki a kuratórium megítélése szerint kiemelkedő művészi teljesítményével jelentős mértékben járult hozzá a magyar balettművészet értékeihez, s aki Európa és a világ színpadain méltón képviselheti a magyar balettet.

2004-ben a Fődíjat Solymosi Tamás, a Magyar Állami Operaház Balett Társulatának tagja, a Junior-díjat Spala Korinna, a Pécsi Nemzeti Színház balett művésze vehette át.

A Philip Morris Magyar Balettdíj Fődíjával korábban kitűntetett művészek: ifj. Nagy Zoltán, Juronics Tamás, Lovas Pál, Nagy Tamás, Volf Katalin, Végh Krisztina, William Fomin, Cserta József, Popova Aleszja, Hágai Katalin és Ladányi Andrea.
A Junior-díj pedig a következő fiatal tehetségeket illette meg: Popova Aleszja, Venekei Marianna, Major Szilvia, Markovics Ágnes, Ströck Barbara, Czebe Tünde, Cserpák Szabina, Sóthy Virág, Sándor Zoltán és Velekei László.

[ káel ] 2004-11-16 05:10:00