Drámapályázat - Egerben
Eredményhirdetés
Huszonnégy pályamű érkezett a Gárdonyi Géza Színház Drámapályázat felhívására, melyet a színház fennállásának 100 éves évfordulójára hirdetett meg. Az eredményhirdetésre november 6-án került sor. A pályamunkákat Molnár Piroska, Kossuth-díjas színművész, Csizmadia Tibor, igazgató-főrendező, valamint a színház dramaturgjai bírálták el.
A pályázat célja az volt, hogy méltóképpen ünnepelje meg a centenáriumot a Gárdonyi Géza Színház, és megjelenési lehetőséget adjon drámaírók számára. Ráirányítsa a figyelmet arra a kulturális környezetre, amely életre hívta a 19-20. század fordulóján az egri teátrumot. Az eredményhirdetésre november 6-án került sor.
A pályamunkákat Molnár Piroska, Kossuth-díjas színművész, Csizmadia Tibor, igazgató-főrendező, valamint a színház dramaturgjai bírálták el, nem adtak ki első díjat.

Az egri Országos drámapályázaton megosztott második díjat nyert Kácsor Zsolt, újságíró Az a szép Valentin című kétrészes vígjátékával és Mészöly Gábor, író Karul című darabjával.
A harmadik helyezett dr. Kikli Tivadar, újságíró, dramaturg lett, aki Az egri csata címmel adta be valóságos történeten alapuló színművét, amely II. József és az Eszterházy Károly püspök között az egyetemért zajló harcról szól.

Csizmadia Tibor igazgató elmondta: terveik szerint a legjobb darabokat felolvasószínházi formában bemutatják tavasszal a közönségnek, és figyelembe veszik a következő évi repertoár kialakításánál is.

A színház készülő új bemutatója: Szophoklész: Oidipusz című drámája, amelyet Babits Mihály fordításában Béres Attila rendez. A címszerepben Görög László, Iokaszté – Papp Vera, Kreon – Gál Kristóf, Teiresziasz – Csendes László. A bemutató előadás tervezett időpontja, 2004. december 8.

Sajnos egy szomorú hír is olvasható a színház honlapján:

’’Vízy György végleg elhagyta a színpadot.
Aki dolgozott vele vagy látta színpadon, nem is gondolta volna, milyen türelemmel viselte betegségét, melyet régóta magában hordozott.
1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, s azonnal a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól a debreceni Csokonai, majd 1990-től az egri színház tagja, ’93 óta szabadúszó.
Szerepeit nehéz felsorolni, hiszen Shakespeare-től Vörösmartyig egyaránt játszott drámában, komédiában vagy musicalben. Játszott Goldoni Kávéházában, a Két úr szolgájában, az Özvegy Karnyóné, a Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi című darabokban. Olyan darabok kísérték életét mint a Szentivánéji álom, az Ahogy tetszik, a Hamlet, a Csongor és Tünde, a Mágnás Miska, a Lili bárónő, a Stílusgyakorlatok vagy a Kutyakomédia. Emlékezetes alakítást nyújtott Lámpásként a Padlásban(a képen).
Láthattuk színpadon és vásznon is: A Pál utcai fiúkban, a Fiúk a térről, a Honfoglalás, a Törvénytelen című filmekben, a Szomszédok és a Kisváros tv-sorozatokban. Élete utolsó pillanatáig szinkronizált.
Társulatunk november 4-én kísérte el utolsó útjára az Óbudai temetőben. Most lett volna 50 éves.

Emléke velünk marad."

[ KALÓZ ] 2004-11-17 00:05:00