LOCAL CALLS - Svéd kortárs képzőművészet
SVÉDÜLETES! – Svéd-magyar randevú 2004
A kiállítás a Svédületes! – Svéd-magyar randevú 2004 rendezvénysorozat része. A tárlatot megnyitja, Mats Lindström miniszter, budapesti Svéd Nagykövetség és Sturcz János művészettörténész 2004. augusztus 5-én, csütörtökön 17.00 órakor, A Budapest Galéria Kiállítóházában (1036 Lajos utca 158.) Megtekinthető 2004. szeptember 5-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.
A kiállítás elé, Hefner Péter (Göteborg):

A LOCAL CALLS elnevezésű svéd-magyar művészeti együttműködés személyes párbeszédet kíván teremteni Budapest és Göteborg között művészetről, a művészek szakmai, társadalmi szerepéről. Eddigi együttműködésünk során különböző formákban dolgoztunk.
2003 májusában Budapesten a Fiatal Művészek Stúdiójában, majd Mezőszemerén - Bukta Imre képzőművész vendégeként - találkozót szerveztünk magyar és svéd művészek részvételével, ahol szélesebb közönség előtt workshopok, szimpóziumok és beszélgetések keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy megismerjük egymást és személyes kapcsolatokat teremtsünk. Benczúr Emese, Bukta Imre, Csörgő Attila, Deim Péter, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor és Imre Mariann nagy érdeklődéssel fogadott kiállítás keretében mutatkoztak be 2003 őszén Göteborgban, a Röda Sten kiállítóteremben.
Elmélyülő együttműködésünk következő lépése budapesti bemutatkozásunk, ahol a svéd képzőművészek mutatják be munkáikat a magyar közönségnek.
Bízunk benne, hogy ezek a találkozók és csoportjaink nyitott szelleme továbbra is élő párbeszédre ösztönöz mindannyiunkat!

Információk a művészekről:

MARIE BONDESON - műve
 
MARIE BONDESON Hógolyókat eszem című művét hangok alkotják. Könnyebb belátni, mit jelent a gyomornak a mondat: Sajtos szendvicset eszem, mint megérteni, hogy mit jelent a nyelv, a folyamatos kódokkal való táplálás az agy számára.

LO CAIDAHL - műve
 
LO CAIDAHL, a Paletten című folyóirat volt szerkesztője, videóval, fotóval, hanggal és objektekkel dolgozik. Az utóbbi években érdeklődése a mozgó kép és a hang kapcsolatára irányult, például a "8tunnel2" hangművészeti csoporttal folytatott együttműködésében. A Budapest Galériában bemutatott On a Day Like This című munkája a helységet betöltő különös hangból és videóvetítésből áll. A vetítés a szomszédos szobában elhelyezett mozgó objektumot ábrázolja élőben.

FRÖYDI LÁSZLÓ - műve
 
FRÖYDI LÁSZLÓ videóval, performance-szal és festészettel foglalkozik. Ez alkalommal nagy méretű akvarelleket és rajzokat állít ki.

ZSUZSANNA GILICE
 
ZSUZSANNA GILICE az utóbbi években elsősorban rajzokkal dolgozik. "Magamból indulok ki, mikor egy esetleg lehangolt látogatóval azt a képességet akarom érzékeltetni, hogy önmagunkat belülről lássuk. A kiállításon egy rajzot és egy folyamatban lévő szövegre épített művet mutatok be firkálások formájában.”

LENA HANSSON - műve
 
Szeretnél egy művészt a kertedbe?- kérdezte LENA HANSSON a göteborgi 54-es Galériában idén tavasszal rendezett kiállításán. És sokan szerettek volna. Ezen a nyáron Hansson környékbeli kertekben és erkélyen rajzol. "Ez lehetőséget ad nekem arra, hogy előre megtervezzem munkámat, ismeretlen emberekkel találkozzam számomra új helyeken, de azért mégiscsak tartsam magam egy témához. Rajzolás közben majdnem mindig történik valami többé-kevésbé kalandos esemény. Egyszer például elszökött két kismalac, amelyeket azután két órán keresztül kergettem. Egy másik alkalommal annyi bort kaptam már az érkezésemkor, hogy nem lett semmi a rajzolásból..." A budapesti kiállításon ennek az anyagnak egy részét láthatjuk.

PETER HEFNER - műve
 
PETER HEFNER, a LOCAL CALLS projekt kezdeményező művésze, Mohácson született, 1980 óta Svédországban él. Különféle művészi formákat alkalmaz, a kontextustól függően. Ezen a kiállításon installációt mutat be: egy nagyobb, átlátszó papírra készült rajz/festmény, kb. száz db. műanyagdobozba montírozva, valamint négy tárgy (üveg, porcelán, gyöngyök, gipsz) kör alakú szőnyegen, és egy összecsukható kemping szék (fa, textil), melyen a látogató megpihenhet. Az installáció címe: A long, half-close sound like the Scottish [o] in hole.

BJŐRN PERBORG - műve
 
BJŐRN PERBORG videómunkákat, animációkat, plasztikákat, installációkat és írott szövegen alapuló, gyakran humoros hangvételű műveket készít. Most művészetének drámai oldalát ismerhetjük meg: műve legó játék-darabokból készült kivégzőszerkezet a világ leghatalmasabb országából.

[ EBICS ] 2004-08-03 18:02:00