Bölcsőtől a koporshowig
A Vígszínház Házi Színpadán Bölcsőtől a koporshowig címmel nagy sikerrel mutattak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatói egy remek színpadi játékot, melyet Benedek Miklós(fotó) szerkesztett és rendezett.
Marton László osztályvezető tanár növendékeiről már többször olvashattak a Terasz oldalain barangolók: a csapat tavaly nyáron, a POSzT-on is felhívta magára a figyelmet, amikor a Pannon Power Sétatér színpadán Veronai álmok címmel – Gyöngyösi Tamás koreográfus-tanár irányításával, Shakespeare műveiből merítve – egy harmincöt perces mozgásetűdből fantasztikus produkciót adtak elő. Akik látták az akkor még másodéves hallgatók produkcióját, minden túlzás nélkül úgy érezték, hogy egy olyan új generáció mutatkozott be, amely végérvényesen nemet mond a „lecövekelt lábú” színjátszásnak.
Ezek a fiatalok hajlékony mozgásukkal, precízen kidolgozott jelzésrendszerükkel remek shakespeare-i figurákat formáltak.

Cseh Judit Gilicze Márta
 
Ugyanez a csapat a Vígszínház Házi Színpadán ez év áprilisában a Valaki kopog című előadással ejtette ámulatba a nagyközönséget és a szakmát. Most, az évad végén pedig Bölcsőtől a koporshowig címmel mutattak be Benedek Miklós tanár úr szerkesztésében egy zenés játékot. Benedek tanár úr több mint tíz esztendeje tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, két alkalommal már volt osztályvezető tanár is, növendékei sikeresen megállják a helyüket.

Juhász István Kovács Krisztián
 
Marton László osztályvezető tanár zenés vizsgára kért Benedek Miklóstól matériát, s ő irodalmi élményei alapján Kosztolányi, Karinthy, Heltai, Molnár, Örkény, Gábor Andor műveiből szerkesztett egy olyan játékot, amelyben egyetlen zongora kíséretével mutathatják meg a növendékek, hogy mit is értenek ők ma zenés színházon. A fiatalok remek beleérző képességgel idézik meg az 1900-as évek elejének hangulatát; mozgásban, táncban, mimikában visszaadják mindazt az egyéni bájt, amely a korabeli színészekről régi fotókon, filmfelvételeken, lakklemezeken megmaradt az utókornak.

Marjai Virág Molnár Mariann
 
Az összeszokott együttes három hónapos munkával készült fel erre a produkcióra. Előadásuk magával ragadja a közönséget, sikerük igazán megérdemelt. Mélységes érzelmek, magasztos eszmék, szenvedélyes szerelmek csapnak össze, miközben úgy énekelnek, táncolnak az egyetemisták, mintha évek óta ezt művelnék. Megirigyelheti játékukat bármelyik zenés színház, melyek az utóbbi időben egy-két produkció kivételével igencsak gyenge előadásokkal „örvendeztették meg” a nézőket. A tizenegy hallgató – Cseh Judit, Gilicze Márta, Juhász István, Kovács Krisztián, Marjai Virág, Molnár Mariann, Széll Attila (fotó), Telekes Péter, Tornyi Ildikó, Varjú Kálmán, Zeck Julianna – már most birtokolja a színészmesterség legfontosabb elemeit.
Marton László harmadéves osztálya a Valaki kopog című produkcióval a POSzT OFF-programjába is bekerült, június 8-án 20 órakor mutatkoztak be a Helyőrségi Klubban.

[ Deák Attila ] 2004-06-24 00:02:00