Egy mesés nap éjszakája
’’Szentivánéji álom’’ – Múzeumok Éjszakája
A Shakespeare-t is meg ihlető éjszaka hatott az offenzívában levő kultusz tárcára is. Június 26.-án 29 múzeum: a Bajor Gizi Színészmúzemtól – a Vám-és Pénzügyőr Múzeumig, szerepel a 18:00 órától késő éjszakáig tartó programsorozat. ’’Éjszaki Múzeumi Buszok’’ kötik össze a helyszíneket.
A boldog békeidők óta soha nem volt még Magyarországon olyan pezsgő kulturális élet – különösen múzeumi – mint az idén!

 
Hajnalig nyitva tartó, kivilágított múzeumok, hömpölygő tömeg, szaladgáló gyerekek, zene, tánc, mosoly és csevegés. A Múzeumok éjszakája Bécsben, Berlinben évek óta az egyik legnagyobb kulturális őrület, ahol az emberek azzal szembesülnek, hogy a múzeum nem zord falakat jelent, élettelen tárgyakat és néma csendet, hanem játékokat, finomságokat, valamit, ami megérint és felráz. Ez a pörgő, pezsgő hangulat elevenedik meg nálunk is az immár harmadik Múzeumok éjszakáján. Június 26-án, a Szent Iván éjhez legközelebb eső szombaton este 29 budapesti múzeum nem zár be, hanem este hattól késő éjszakáig még szélesebbre tárja kapuit, és hamisítatlan kuturális kalandtúrára invitál kicsiket és nagyokat.

Sajtótájékoztató - Bajor Gizi Színészmúzeum
 
Éjszakai múzeumbusz menetrend
 
Mumifikálási szertartás Nefretiti szépségszalonjában, Szent Iván éji tűzugrás Alföldi Róberttel, David Merlini szabaduló-showja (többek között Rózsa Sándor lábbilincséből), Frenák Pál táncosai, veteránautó felvonulás, Spiró György felolvasóest, latin gitárzene, afrikai ínyencségek, forró chilis csokoládé, tűzzsonglőrök, hetérák és bájitalok.
És persze kiállítások és nonstop tárlatvezetés minden mennyiségben. Csak néhány kedvcsináló a program-kavalkádból, amely már tavaly is ezreket vonzott, ám idén először lett olyan nagyszabású és változatos, mint Bécsben vagy Berlinben.
A belépőjegyeket már árulják a metrópénztárakban, a részt vevő múzeumokba és a kulturális minisztérium ügyfélszolgálatánál. A felnőtt-jegy 500 Ft, a gyerekeké 250 Ft, amellyel az összes múzeum összes programjára korlátlanul be lehet menni.

Veterán autó 1.
 
Veterán autó 2.
 
26-án éjjel a múzeumok között a BKV jóvoltából egészen hajnali 2 óráig külön Éjszakai Múzeumi Buszok járnak majd. A buszok 30 percenként indulnak az Erzsébet térről, a volt pályaudvar déli oldaláról – a megállóikat többek között a Múzeumi Éjszaka plakátjairól lehet felismerni. A Kiscelli Múzeum, az Óbudai Főtér és a Batthyány tér között busz szállítja a múzeumbarátokat 18 óra és éjfél között ugyanúgy, mint a Moszkva tértől a Budai várig, vagy a Kossuth tér érintésével végig az Andrássy úton. Itt egyébként tucatnyi riksás kocsi is várja a kalandvágyókat. Akinek a programokra belépőjegye van, minden különjáraton ingyen utazhat. A részletes útvonal-vázlatot és a Múzeumi Éjszaka teljes program-ismertetőjét a Pesti Súgó különszámában, valamint a NKÖM honlapján (www.nkom.hu) lehet elolvasni.

Fotó: a szerző

[ KA-LÁSZ ] 2004-06-22 12:02:00